Spelarstrejken i Spanien stoppas. Foto: Bildbyrån

Historiskt avtal väntas efter ligastrejken

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna i den spanska högstaligan för damer i fotboll strejkade i helgen. Det verkar ha gett önskat resultat. Under måndagen närmade sig parterna i konflikten varandra och ett kollektivavtal väntas skrivas under den 20 december.

Klubbarna och spelarfacken kom under måndagen överens om att stoppa strejken som lamslog den spanska damligan och ställde in helgens ligamatcher. Efter ett möte som pågick i flera timmar beslutades att strejken stoppas fram till den 20 december. Då är förhoppningen att parterna har kommit fram till ett kollektivavtal, rapporterar flera spanska medier.

Regeringsförslaget lade grunden

Det som klubbarna och spelarfacken nu har kommit överens om har sin grund i ett förslag som den spanska regeringen presenterade förra veckan.

Det skulle bland annat innebära att alla spelare garanteras en minimilön på 16 000 euro om året. Därmed att flera spelarkontrakt måste skrivas om. För att avtalet ska bli verklighet krävs därför att klubbarnas ekonomiska villkor förändras genom stöd från privat eller offentligt håll. Det är anledningen till att spelarfacken har gett klubbarna över en månad att för att hitta en ekonomisk lösning. Klubbarna uppskattar att de behöver ett tillskott på 1,6 miljoner euro.

Säkert är att Sofia Jakobsson, Kosovare Asllani och alla andra spelare återigen kan koncentrera sig på fotbollen. Åtminstone i en månad. På lördag den 23 november möter svenskornas CD Tacón Real Sociedad på hemmaplan.

ARKIV: Här leds Asllani och Jakobsson förbi media (8 september 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här leds Asllani och Jakobsson förbi media Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer