Australiens Sam Kerr, i grönt, i kamp med Jamaicas Khadija Shaw,som höll ett tal å landslagets vägnar på begravningen. Foto: TT.

Hundratals tog farväl av fotbollstalang på Jamaica

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober stacks den jamaicanska fotbollsspelaren Tarania Clarke ner med en kniv. Strax före jul fördes Clarke, som bara blev 20 år, till den sista vilan vid en välbesökt begravning i Kingston.

– Tusen ord kommer inte att ta henne tillbaka, inte tusen tårar heller, säger hennes bedrövade tränare.

Det var flera gripande tal i kyrkan. Det fanns gott om lagkamrater på plats.

– Hon finns med oss i anden och vi känner det på ett starkt sätt, säger den jamaicanska VM-spelaren Khadija Shaw som höll ett tal å landslagets vägnar, uppger Jamaica Observer.

Det var ett bråk om en mobiltelefon med en annan kvinna som slutade med den tragiska utgången. Clarke var en av få jamaicanska spelare som representerat Jamaica på alla nivåer: U15, U17, U20 och A-landslaget som kallas för Reggae Girlz.

I samband med bortgången hade Clarke gjort klart att kombinera studier med fotboll på Daytona College i Florida efter årsskiftet och fortsätta utveckla den karriär som bara var i sin linda.

Clarke var inte med vid sommarens VM-slutspel i Frankrike men fanns med i det jamaicanska lag som deltog i de Panamerikanska spelen i Lima, Peru, i juii. Hon gjorde två mål i det lag som tog sig vidare från första omgången i Karibiens OS-kval i oktober.

Regeringsföreträdare deltog i begravningen

Kistan var draperad i ett collage av bilder som sammanfattade hennes fotbollskarriär. 

Regeringsföreträdare fanns med i begravningen så väl som högsta ledningen för det jamaicanska fotbollsförbundet och många vänner och lagkamrater. Likaså hennes föräldrar.

– Jag hade det stora nöjet att träna en av bästa fotbollsspelare jag haft på många år. Det finns två ögonblick jag aldrig kommer att glömma: Den dagen jag mötte Tarania och den dagen hon drog sitt sista andetag. Som fotbollsspelare var hon en tränares dröm inte bara för hennes talangs skull utan för att hon var så osjälvisk och hjälpsam, säger hennes lokala fotbollstränare Xavier Gilbert.

– Tusen ord kommer inte att ta henne tillbaka, inte tusen tårar heller, jag vet eftersom jag försökt, säger tränaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.