I huvudet på Janne Andersson – så fungerar hans ledarskap

Uppdaterad
Publicerad

Janne Andersson har gjort braksuccé sedan han tog över det svenska fotbollslandslaget. Men vari ligger hans styrkor. Forskaren Susanne Meckbach har tittat på just det.

– Det är en klar och tydlig miljö kring landslaget, det är själva isplattan, eller grunden i hans ledarskap, säger forskaren Susanne Meckbach.

För två år sedan disputerade hon på GIH, gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm på ämnet ledarskap. Janne Andersson fanns med i avhandlingen och det ledde vidare till forskning på just Janne Andersson.

Tio personer har intervjuats ett flertal gånger, och det har lett fram till fyra punkter som Janne Anderssons ledarskap kretsar kring.

Tydlighet, delaktighet, prestigelöshet och utvärdering.

– Han talar alltid samma språk, både inåt laget och utåt media.

Vansinnig efter tysklandsmatchen

Efter matchen mot Tyskland fick vi se en vansinnig Janne Andersson som bråkade öppet med de tyska ledarna. Susanne Meckbach, säger att den reaktionen inte var speciellt förvånande, och lutar sig även här på sin forskning.

– Något som stör honom är när han inte får respekt. Men det som är starkt av honom är han i intervjuerna efteråt kommer tillbaka till tydligheten. Där är det tydligt att han har sin grund att stå på.

Konceptet mot Mexiko

Efter VM ska Susannes Meckbachs forskning avslutas och publiceras i en vetanskaplig tidning. Men man vill ju redan nu veta hur Janne Anderssons ledarskap ska leda till en seger mot Mexiko.

– Inför Italienmatchen tog han in de sex mest rutinerade spelarna för att diskutera taktiken. Finns det en osäkerhet från Janne så kommer de säkert involveras den här gången också, säger Susannes Meckbach.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer