Idrottsforskaren: ”Ett sätt att trycka ner kvinnor”

Uppdaterad
Publicerad

Gunilla Axén hävdar att tre olika landslagsspelare har skickat penisbilder till henne under åren hon jobbade på svenska fotbollförbundet.
Idrottsforskaren Jesper Fundberg är inte förvånad. Han har själv jobbat med kunskapshöjande insatser inom fotbollförbundet – men mötte då på motstånd.

Jesper Fundberg, idrottsforskare med inriktning etnicitet och genus, gästade Morgonstudion för att tala om den rådande kulturen inom svensk fotboll.

– Jag skulle säga att det finns en normalisering av hur män tar plats. Det är en normalisering av mäns sätt att trycka dit, trycka upp och trycka ner kvinnor på olika sätt, säger Fundberg.

Fundberg har tidigare gjort utvärderingsuppdrag för fotbollförbundet – men känner inte att hans insatser vann mark.

– Jag hade väl en tanke om att jobba vidare med hur man går från tanke till insikt och handling. Men förbundet valde att göra det på egen hand, säger Fundberg.

I stället stötte han på visst motstånd.

– Att det här är överdrivet. Att man förlöjligar de här frågorna. Att man misskrediterar kvinnor som berättar om de här erfarenheterna. Det är väldigt mycket motstånd och det är väl det när man rör vid mäns makt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer