Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör idrottsministern om läktarvåldet: ”Ska vi låta fotbollens dödgrävare få fortsätta förstöra våra matcher?” Foto: Bildbyrån/TT

Idrottsminister Jakob Forssmed: ”Vi kan inte ha en till säsong med våld”

Uppdaterad
Publicerad

En allsvensk säsong kantad av pyroteknik, läktarbråk och avbrutna matcher.

Under tisdagen hölls ett nytt möte mellan fotbollens företrädare, politiker och polisen för att diskutera sportens ”ödesfråga”.

– Vi kan inte ha ytterligare en säsong med den här typen av ordningsstörningar och våld på våra läktare, säger Jakob Forssmed (KD), socialminister med särskilt ansvar för idrottsfrågor.

Dagens möte var en uppföljning på det mer akuta mötet som hölls i början av sommaren, efter skandalderbyt på Tele2 Arena mellan AIK och Djurgården där bengaler haglade från läktarna.

Men händelsen på Tele2 är bara en av många matcher den här säsongen som har avbrutits på grund av pyroteknik, läktarbråk och andra oroligheter.

Detta hände under derbykaoset 28 maj:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sport går igenom skandalderbyt, steg för steg. Foto: Bildbyrån

Beskedet efter mötet: att tillsätta en utredning som kommer ledas av svenska fotbollförbundets tidigare chefsjurist, Anders Hübinette.

Förenklat handlar utredningen om skärpta straff och hur klubbarnas arbete kan underlättas när någon bryter mot ordningsreglerna (se faktaruta).

”Ska vi låta fotbollens dödgrävare...”

Den ska vara klar i mars 2025.

– Det gäller att klubbarna till den säsong som kommer nyttjar de redskap som redan finns gällande arrangörsavstängningar. Att man ställer sig frågan: ska vi låta fotbollens dödgrävare få fortsätta förstöra våra matcher? Eller ska vi göra precis allt vi kan för att stoppa detta?, säger Jakob Forssmed.

På mötet deltog även justitieminister Gunnar Strömmer (M), ligaorganisationen Svensk Elitfotboll, Riksidrottsförbundet, Svenska fotbollssupporterunionen och Stockholm Live.

Det innebär utredningen – hör mer från Jakob Forssmed i spelaren ovan!

DET HANDLAR UTREDNINGEN OM

I november meddelade regeringen att man planerade starta en utredning om ”ordningsstörningar vid idrottsevenemang”.

Nu står det klart att utredningen kommer inledas vid årsskiftet och ledas av Svenska fotbollförbundets förra chefsjurist, Anders Hübinette.

Han får 15 månader på sig, fram till 31 mars 2025.

Utredaren ska bland annat:

  • Ta ställning till om reglerna om tillträdesförbud bör ändras för att på ett mer effektivt sätt minska våldsamheter och andra ordningsstörningar vid idrottsarrangemang.
  • Ta ställning till om straffskalan bör skärpas för brott mot ordningslagen bestående i att någon innehar eller använder pyrotekniska varor, obehörigen beträder eller kastar in föremål på spelplanen eller maskerar sig.
  • Ta ställning till om möjligheterna att dela kamerabevakningsmaterial mellan arenaägare och arrangörer bör utökas.
  • Överväga och lämna förslag på andra åtgärder som bedöms lämpliga för arrangörerna eller andra aktörer att vidta för att stärka säkerheten samt förebygga våldsamheter och andra ordningsstörningar vid idrottsarrangemang, med fokus på fotbollsmatcher, och lämna nödvändiga författningsförslag.

Källa: Justitiedepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.