Benjamin Nygren såldes i juni. Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg anmält för Nygren-försäljningen

Publicerad

Svenska fotbollförbundets (SvFF) jurister har anmält IFK Göteborg till disciplinnämnden för storförsäljningen av anfallstalangen Benjamin Nygren, enligt TV4:s Fotbollskanalen.
Blåvitt riskerar att få böta upp till en halv miljon kronor.

– Vi gör gällande att IFK Göteborg överträtt bestämmelserna i förmedlarreglementet genom att utge ersättning till en förmedlare som biträdde dem i samband med den försäljningen, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

17-årige Nygren, som gjorde fyra mål och fyra assist under sin succéartade allsvenska vår, såldes till belgiska Gent i juni för motsvarande 53 miljoner kronor, enligt Göteborgs-Posten och Expressen/GT.

AIK dömdes för Isak-affär

Efter försäljningen uppmärksammade GP att IFK Göteborg betalat ut pengar till agenter i samband med affären. Enligt SvFF:s förmedlarreglemente är det inte tillåtet att betala ut ersättning till en förmedlare i samband med spelarförsäljningar där spelare under 18 år är inblandade.

Efter att AIK sålt den då 17-årige Alexander Isak till Borussia Dortmund i januari 2017 dömdes Solnaklubben till böter på 350 000 kronor för att ha betalat ut ersättning till en agent.

Maxbeloppet för böter i sådana här fall är en halv miljon kronor, skriver TV4:s Fotbollskanalen och hänvisar till Riksidrottsförbundets stadgar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer