Uppsala IK:s lagkapten Agnes Nyberg, till höger, om tränarnas avhopp. Foto: Bildbyrån

Uppsalas lagkapten vill se förändring: ”Så ska det inte vara för ett lag i damallsvenskan”

Uppdaterad
Publicerad

Ny förlust direkt efter de uppmärksammade tränaravhoppen.

Nu öppnar IK Uppsalas lagkapten upp om det kaotiska läget.

– Det är en akut situation, säger Agnes Nyberg till SVT Sport.

Förra veckans plötsliga tränaravhopp chockade spelarna i IK Uppsala. Jonas Valfridsson och Rikard Östergren lämnade klubben direkt efter matchen mot Djurgården, och i går förlorade laget mot Vittsjö.

– Det var en chock för oss att tränarna valde att avgå på grund av att energin inte fanns kvar. Vi hade många frågor till vår klubbledning om hur det här kunde hända, säger Uppsalas lagkapten Agnes Nyberg.

I fredags fick spelarna möjlighet att ställa sina frågor till Uppsalas klubbledning, för att reda ut den kaotiska situationen.

– Hur hårt jobbar man och vad är planen för att få in en ny ledarstab på plats så snabbt som möjligt? säger Nyberg var en av frågorna som togs upp.

”Vi har ingen ledarstab”

Vad tycker du om svaren ni fick?

– Klubben sa att de fick beskedet på samma sätt som vi fick. De jobbar nu för att få in nya ledare. Men det finns fortfarande frågetecken kvar i spelartruppen.

Vad är det för frågetecken?

– Vi har ingen ledarstab. Vi har vår tillfälliga sportchef och en F17-tränare är på plats när vi ska spela match. Mer än så har vi inte. Så ska det inte vara för ett lag i damallsvenskan. Det är en akut situation.

Klubbchefen bemöter

Nyberg utvecklar:

– Om vi får in nya tränare så finns det fortfarande ett kvarstående problem. Tränarna som leder oss måste ha en hållbar arbetssituation som gör att man inte säger upp sig på grund av att de inte orkar mer.

SVT Sport har varit i kontakt med Uppsalas klubbchef som bemöter kritiken.

– Självklart tar vi arbetsmiljön på största allvar. Det vi kan göra nu är att blicka framåt och ha en dialog med tränarna vi tar in för att försöka ge dem stöttning, säger Linn Andersson.

Hur ser du på kritiken att er sportchef och F17-tränare fick leda laget i en damallsvensk match?

– Jag kan förstå den känslan. Men jag vill snarare vända på det, att det är en ynnest att vi har så hög kompetens internt. Julius Brekkan (sportchef) och Hanna Spets (F17-tränare) satte sig på bussen utan att blinka. Tillsammans med spelartruppen tog de verkligen ansvar i går och gjorde en bra prestation.

KLIPP: Förlust direkt efter tränarnas plötsliga avhopp (7 maj 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Viaplay/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.