Holland eller Nederländerna – vad säger man egentligen? Foto: Bildbyrån

”Ingen blir förolämpad om man säger Holland”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll möter Sverige en av de stora fotbollsnationerna: Holl… nej, förlåt, Nederländerna. Eller? Vad ska man säga egentligen? SVT Sport frågade en av de nederländska kommentatorerna som är på plats för att rapportera från matchen.

I tv och i våra texter från SVT Sport använder vi alltid Nederländerna om det lag som Sverige ska möta i VM -kvalet på Friends Arena i kväll. Men i folkmun är det få i Sverige som säger någonting annat än Holland.

De flesta känner nog till att Holland egentligen är en del av Nederländerna, och att fotbollslaget har smeknamnet Oranje, efter den orangea färgen som symboliserar landet. Vi kollade med Jeroen Elshoff, som ska kommentera matchen på radio för NOS, hur man pratar om landslaget i Nederländerna.

Vad är rätt?

– Det rätta namnet är Nederländerna. Holland kommer från Hollands guldålder (storhetstiden för dåvarande holländska handeln på 16- och 1700-talen), då fanns inte Nederländerna och det fanns båtar som reste världen runt och presenterade sig som att de kom från Sydholland eller Nordholland. Det har tagits över av fans till landslaget, men det korrekta är Nederländerna.

Säger folk ändå Holland om landslaget?

– Vi säger aldrig Holland. Fansen sjunger det bara: ”Holland, Holland, Holland”. Jag tror inte att de har tänkt på det så mycket. Det är enkelt att uttala och alla vet vad som menas. De sjunger Holland, men när de pratar om landslaget säger de oftast Oranje eller Nederländerna.

Vi på tv säger också Nederländerna, men när folk pratar i Sverige säger vi Holland. Blir någon förolämpad av det?

– Nej, ingen blir förolämpad. I Friesland som inte ligger i Holland kanske någon skulle bli det, men jag tror inte det. Det är för komplicerat att förklara. Alla förstår det. Det vanligaste är att säga Nederländerna, men folk säger ju Holland också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.