Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam. Foto: Bildbyrån/TT

Oro efter uteblivet kollektivavtal: ”Beklagar situationen”

Uppdaterad
Publicerad

Försäsongen är igång för flera fotbollslag men det saknas fortsatt kollektivavtal för spelarna i damallsvenskan och elitettan. Det kan få stora konsekvenser om spelare blir skadade.

– Jag tycker det är en självklarhet. Vi har det i andra delar av svensk idrott, varför skulle det inte finnas i damfotbollen? säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam till SVT Sport.

Frågan om ett nytt kollektivavtal har utvecklats till en infekterad historia. Samtliga elitspelare på damsidan står just nu utan kollektivavtal och när försäsongerna har börjat finns en oro om att spelarna riskerar att stå utan lön vid skada.

– Våra medlemmar är besvikna över hur situationen ser ut, inte minst för att avtalet sades upp utan att det finns någon plan för när ett nytt kan vara på plats. Det var arbetsgivarsidan som sade upp avtalet så de får ta ansvar för att spelarna är ganska oskyddade just nu. Ett kollektivavtal skulle ge spelarna mer skydd, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare på Spelarföreningen, till SVT Sport.

Hur påverkar situationen spelarna?

– Det finns en oro, framför allt hos de som redan är skadade och som funderar på vad som kommer att hända framöver. Vi vill ha ett avtal klart så fort som möjligt men eftersom det inte sker några förhandlingar är det svårt att få ett plats inom närtid, säger Magnus Erlingmark.

”Kan inget annat än beklaga”

I förra veckan ägde ett möte rum mellan Spelarföreningen, Unionen och Arbetsgivaralliansen som inte ledde någonvart. Inget nytt datum är ännu bestämt.

– Vi kan inte annat än beklaga situationen som är just nu, vi vill att spelarna ska vara skyddade. Men det pågår inga förhandlingar i nuläget utan vi hoppas att Spelarföreningen ska lämna över förhandlingsmandatet till Unionen, säger Maria Liljedahl, förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen, till SVT Sport.

Även Elitfotboll Dam är oroliga över att spelarna inte har någon täckning som spelare i andra idrotter har.

– Det beror på om de är försäkrade eller inte. Om de inte är det kommer det bli problem för den individen, de kan bli utförsäkrade snabbt ur systemet. Det är på samma sätt i andra sammanhang i arbetslivet, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam till SVT Sport.

”Upp till varje klubb”

Enligt honom framstår det i media att det är EFD som inte vill förhandla, men det stämmer inte.

– Det ser inte ut att vara något på gång, jag har jobbat med det här i tre år nu och vi har hela tiden gått tillbaka till ruta ett.

Vad händer om det inte finns ett nytt avtal  när säsongen börjar?

– Just nu vet jag inte vad som händer, i slutändan blir det upp till varje klubb med arbetsvillkor för spelare och det är inte vad någon vill, säger Hoszek.

– Det måste komma en lösning, det vore löjligt annars om det inte gick att lösa.

KLIPP: Spelarna om kollektivavtalet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.