Jonas Eriksson blir SVT Sports expert under fotbolls-VM. Foto: BILDBYRÅN/Janne Danielsson

Stjärndomaren Jonas Eriksson expert i SVT:s VM-studio

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade Jonas Eriksson att han avslutar sin karriär som fotbollsdomare. Nu väntar en ny roll – som SVT:s nye expert i VM-studion i Stockholm hos programledare André Pops.

– Det var en spännande fråga jag fick, och i och med att jag nu har avslutat min karriär som domare kändes det mer naturligt att tacka ja. Jag har följt fotbolls-VM som åskådare på plats och framför tv:n, som domare, och nu får jag chansen att sitta med i SVT:s VM-studio som expert, säger Jonas Eriksson. 

Jonas Eriksson var 13 år gammal när han inledde sin karriär som fotbollsdomare. Huvudanledningen till att han började döma var att han som mittfältare i IFK Luleå var en dålig förlorare och ständigt var arg på domarna. Han började döma allsvenskan 2000 och har sedan dess dömt 340 allsvenska matcher, vilket är rekord.

Internationellt har det blivit närmare 200 matcher, bland annat i VM, EM och Champions League. Bland höjdpunkterna i karriären finns Holland-Tyskland i EM 2012, Brasilien-Kamerun i VM 2014, semifinalen Portugal-Wales i EM 2016 och finalen i Europa League 2016.

”Årets manlige domare”

2009, 2012 och 2014 utsågs han till ”Årets manlige domare” vid svenska Fotbollsgalan och 2010 rankades han som en av Europas tio bästa domare och som världens fjärde bästa domare 2016.  

– Jonas Eriksson blir ett perfekt komplement till våra två andra studioexperter Johanna Frändén och Daniel Nannskog. Jonas har varit nere på planen nära superstjärnorna i de allra största internationella sammanhangen, och kommer kunna bidra med helt nya perspektiv. Vi är jätteglada att Jonas har tackat ja till att vara med i vårt VM-lag, säger Marcus Törngren, projektledare för fotbolls-VM på SVT. 

Under ett fotbolls-VM hamnar domarna och deras beslut ofta i fokus. Jonas Eriksson kommer i VM-studion att förklara vad regelboken egentligen säger, analysera varför domarna fattar de beslut de gör och ge sin syn på hur han själv hade dömt om han hade varit domare i matchen.

Berättar om besluten

– Jag kommer att berätta om domarna och besluten de tar, beslut som alltid diskuteras och blir stora ”snackisar”. Den här gången har vi också videodomare, ett system som är nytt för både domare och spelare. Det ska bli kul att få belysa olika aspekter av den delen, säger Jonas Eriksson.

Jonas Eriksson var tolv när han sökte jobbet som knattereporter i Barnjournalen på SVT, ett jobb som han fick och där han bland annat intervjuade Jan Guillou. Han har också tävlat i På spåret, 2016 och 2017 tillsammans med före detta proffsboxaren Åsa Sandell, och har varit värd för Sommar i P1 2014. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer