IOK accepterar en mer flexibel syn på fotbollstrupperna. Foto: Bildbyrån

IOK tillåter 22 spelare i OS-truppen: ”Det rätta beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska landslaget har önskat en utökning av OS-truppen.

Nu har Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutat att så blir fallet – 18 platser blir 22.

– Skönt att beslutet äntligen är fattat och att det är ett bra sådant, säger förbundskapten Peter Gerhardsson enligt Svenska fotbollförbundet.

I grunden tillåts 18 spelare i ordinarie OS-trupp. Men nu utökas antalet till 22 spelare. Enligt Svenska fotbollförbundet fattades IOK:s beslut i går och nationerna ska ha fått meddelandet om det av Fifa.

I Fifa:s meddelande framkommer att 18 spelare fortsatt behöver nomineras till varje match. Skillnaden nu är dock att den svenska förbundskaptenen Peter Gerhardsson kommer att kunna ta ut matchtruppen utifrån samtliga 22 spelare i OS-truppen.

”Logiskt”

– Jag har under en längre tid känt och uttryckt att det här vore det rätta beslutet, och det känns bra och logiskt att det nu är fattat när vi faktiskt har 22 spelare i truppen på plats i Japan. Det är bra jobbat av Marika i dialog med andra förbund och visar att det är viktigt att vi bryr oss och ligger på i den här typen av frågor, säger förbundskapten Peter Gerhardsson och fortsätter:

– Det är ett logiskt beslut som ger oss bättre möjligheter att ta hänsyn till spelarnas belastning och förutsättningar att prestera under det tuffa matchandet i Japan.

Beslutet gäller endast sommarens olympiska spel och är inte fastställt för framtiden.

KLIPP: Här är EM-matchen Janne bojkottar

Fakta: Sveriges OS-trupp

Målvakter: Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Magdalena Eriksson, Chelsea, Jonna Andersson, do, Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, do, Nathalie Björn, Rosengård, Emma Kullberg, Häcken, Julia Roddar, Washington Spirit.

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Hanna Bennison, do, Olivia Schough, do, Anna Anvegård, do, Kosovare Asllani, Real Madrid, Sofia Jakobsson, do, Filippa Angeldahl, Häcken, Stina Blackstenius, do, Fridolina Rolfö, Wolfsburg, Rebecka Blomqvist, do, Lina Hurtig, Juventus, Madelen Janogy, Hammarby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.