Therese Sjögran t.v. och Jane Björck t.h. Foto: Bildbyrån

Björck: ”Sjögran en av svensk fotbolls allra viktigaste förebilder”

Uppdaterad
Publicerad

I kväll visas en unik dokumentär om FC Rosengård i SVT2. SVT-profilen Jane Björck har sett den.

– I filmen berättar Therese Sjögran om sina fotbollsdrömmar. De hon hade som liten och fortfarande har. Jag hade också fotbollsdrömmar, säger hon.

FC Rosengård är just nu framme i Champions League-kvartsfinal mot Barcelona. I kväll visas filmen ”I nöd och lust” om den svenska storklubben i SVT2 klockan 20.00 (finns även på SVT Play).

Filmaren Inger Molin har följt Rosengård under ett år. Vi får både följa laget på planen och deras tuffa kamp för ekonomisk överlevnad. Detta är också året då Therese Sjögran, Sveriges mesta landslagsspelare genom tiderna, lägger av med fotbollen och blir sportchef i Rosengård.

Vi bad SVT Sports fotbollsreporter Jane Björck titta på filmen.

– Det finns många goda skäl att se den, inte minst för det aldrig sinande engagemanget, hos både kvinnor och män, för unga flickors och kvinnors självklara rätt att få utöva sin fotboll. Att de ska kunna fortsätta få drömma och känna fortsatt hopp om rimliga förutsättningar för sina drömmar inom en någorlunda överskådlig framtid.

– Bara tanken på hur Champions League-pengarna fördelas etsar sig fast. Hur stor del av Uefa-potten som tillfaller några få storklubbar på herrsidan och hur stor skillnad en enda ytterligare procent skulle göra för damsidan. Mycket återstår fortfarande för att tjejer, som satsar allt på sin fotboll, ska få det erkännande de förtjänar.

”Häftigt att det hänt så mycket sen jag själv spelade”

– Samtidigt är det så häftigt att det hänt så mycket sen jag själv var en drömmande flickspelare. Det berör säkert många med mig väldigt mycket när Therese Sjögran berättar hur fotbollen alltid varit hennes liv och att hon aldrig tröttnar.

Du har ju själv ägnat dig helhjärtat åt fotbollen. Först som spelare och nu snart 30 år som reporter och följt Therese Sjögran under hela hennes karriär. Blir du extra berörd när du ser filmen?

– Ja, precis som Sjögran började jag spela som liten och allra först med brorsan och hans kompisar. Tack vare det underbara stödet hemifrån växte jag upp med den trygga övertygelsen att det var precis lika självklart för mig som tjej att få satsa på min älskade fotboll och att få drömma om att bli proffs eller fotbollsreporter.

– ”Såklart du ska, om det är det du vill göra”, sa alltid pappa. Trots att han ju visste att möjligheterna på den tiden var minst sagt begränsade för en flicka.

”Sjögran en av svensk fotbolls allra viktigaste förebilder”

Therese Sjögran hann göra 214 landskamper och spela en säsong som proffs i USA innan hon la av och började arbeta som sportchef i Rosengård. För Jane Björck är hon en av landets viktigaste fotbollsförebilder.

– Nu fortsätter hon med lika stor passion som hon hade som spelare i sin nya roll som sportchef. Hon bygger broar och skapar en grund för nuvarande generation och nästa. Samtidigt drömmer hon om en comeback i landslaget – i en roll som ledare. ”Man kan alltid drömma”, som hon säger med stor övertygelse.

– Hon är en av svensk fotbolls allra viktigaste förebilder för dagens unga spelare.

Se filmen ”I nöd och lust” i SVT2 klockan 20.00 i kväll eller i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.