Zlatan Ibrahimovic och Janne Andersson. Foto: Bildbyrån

Janne Andersson: Det är jag som tar ut laget

Uppdaterad
Publicerad

Klimatet mellan förbundskaptenen Janne Andersson och Sveriges största spelare genom tiderna Zlatan Ibrahimovic var något kyligt tidigare i år. Men sen de träffades och samtalade i Milano i november har Zlatan öppnat för comeback i landslaget.

Men det innebär inte att han är given.

– Det är jag som tar ut laget, säger Janne Andersson i en intervju i Dagens Nyheter.

Konfliikten, eller åtminstone den kyliga relationen mellan förbundskaptenen och stjärnan, verkar ha blivit mycket bättre på senaste tiden.

Men Zlatan, som under året kritiserat Andersson för att inte ha tagit ut spelare med utländsk bakgrund, har aldrig påstått att Janne Andersson är rasist. Säger Janne Andersson.

Vad de än kom fram till i Milano så har det ökat chansen för att Ibrahimovic ska dra på sig landslagströjan igen.

SMS-kontakt

De har inte talats vid sen mötet i november. Men de har kontakt.

– Vi har haft lite sms-kontakt. Vi hade vårt snack där nere och ska hålla kontakt framöver och sedan får i se vad den dialogen kan mynna ut i, säger Janne Andersson till DN.

I intervjun så talar Andersson om att han gärna bygger laget kring vissa spelare, och att han tilldelar dem olika roller.

– Ta en sådan som Zlatan till exempel, han ska inte springa och glidtackla nere på egen planhalva, det är inte det han ska tillföra. Det kanske är Sebastian Larssons roll i det här laget plus att han ska slå kantfrisparkar, det ska inte Zlatan göra.

Zlatan Ibrahimovic har själv berättat att han förändrats med åren, ungefär på det sättet Janne Andersson är inne på. Att han inte springer lika mycket ner till egen planhalva och värderar mer när han ska ta löpningar.

Berg viktigast

Om Zlatan gör comeback så innebär det att han får konkurrera med bland andra Marcus Berg. Om det kommenterar Janne Andersson:

– I vårt anfallsspel är Marcus Berg vår viktigaste spelare, han vinner dueller, sätter andra spelare i bra lägen, är delaktig i många mål och alltid den spelare som har flest löpningar in i motståndarnas straffområde. När motståndarna har bollen är alla elva spelare försvarsspelare och när vi har bollen är alla anfallsspelare. Vi måste jobba tillsammans som ett kollektiv.

På frågan om Zlatan Ibrahimovic är med i nästa landslagstrupp svarar Janne Andersson kort.

– Vi får se, vi samlas 22 mars.

KLIPP: Janne om mötet med Zlatan: ”Han öppnade upp på riktigt” (7 december 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Janne om mötet med Zlatan: ”Han öppnade upp på riktigt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer