Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Janne Andersson om Qatar-resorna: ”Det bästa vore kanske om alla lag åkte dit”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslandslaget befinner sig i Portugal för sin årliga januariturné.

För förbundskapten Janne Andersson är inte bytet från resmål som Qatar och Förenade Arabemiraten, dit resorna gått tidigare år, självklart.

– Det bästa vore kanske om alla lag åkte dit på träningsläger framöver och fortsätter ifrågasätta hur utvecklingen går, säger han till SVT Sport.

De senaste tio åren har de svenska fotbollsherrarna förlagt flera av januariturneérna i Qatar eller Förenade Arabemiraten.

Men efter en protest bland de allsvenska klubbarna vände förbundet 2021 och senast i oktober sa chefsjuristen Tobias Tibell i ”Agenda” att han skulle bli ”extremt förvånad” om landslaget skulle välja att åka på läger där igen.

– Vi skulle nog inte ta ett likadant beslut i dag, sa han. 

”Bästa vore kanske om alla åkte dit”

Nu är landslaget på plats i Algarve, Portugal. Men Janne Andersson tycker inte att det var ett självklart byte.

– Förutsättningarna här är okej, men det är absolut inte så som det är där nere när vi varit där. Min grund är att det är bättre att åka dit och belysa det som sker, än att bojkotta det. Det pratades om Qatar i Sverige, när vi var där. Vad händer nu? Det bästa vore kanske om alla lag åkte dit på träningsläger framöver och fortsätter ifrågasätta hur utvecklingen går, säger han.

Är det frustrerande att länder som Tyskland skriver gasavtal med Qatar samtidigt som det finns krav på att ni ska bojkotta? 

– Du kan gå in på regeringens hemsida och få information från svenska ambassaden i Doha. Där det står att ambassaden är till för att utbyta handel och så vidare. Regeringen och företag i Sverige har samarbeten och tjänar pengar, men vi som spelar fotboll ska inte kunna åka på träningsläger. Vi ska stå för något annat. Det ställs lite för höga krav på oss att vi ska vara det goda i alla lägen.

Hade du förespråkat att Sverige skulle vara en nation som försökte manifestera under VM, såsom England och Tyskland? 

– Jag är tydlig med mina värderingar, men vad ska vi protestera mot när det är match? Det är där jag ställer mig tveksam. Jag säger inte att det är fel. Men jag är tveksam att vi ska ha den sortens budskap när det är match. Kan vi inte bara få vara fotbollsspelare och fotbollstränare då och i stället prata om de här frågorna vid sidan? 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.