Janne Andersson plockar ner EM. Foto: Bildbyrån

”Kommer ringa och prata med dem i lugn och ro”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige åkte ut ur EM efter ett avgörande på övertid i åttondelsfinalen mot Ukraina.

Förbundskaptenen Janne Andersson blickar framåt mot höstens VM-kval – och svarar på kritiken efter uttåget.

– Jag blev överraskad att jag behövde försvara resultatet, säger han.

Det svenska landslaget vann EM-gruppen och ställdes mot Ukraina i åttondelsfinal. Där tog det stopp för deras del. Blågult släppte in ett mål i slutminuterna av den sista förlängningskvarten och åkte därmed ut ur EM.

Under mästerskapet har Sverige och förbundskapten Janne Andersson kritiserats för spelet.

– Diskussion har jag inga problem med. Jag blev överraskad att jag behövde försvara resultatet, säger Janne Andersson om kritiken mot det låga försvaret i 0-0-matchen mot Spanien och fortsätter:

– Vi var inte tillräckligt bra på vissa delar, säger han och trycker på att han var nöjd med spelarnas attityd och inställning.

Kritiserades för bytena

I åttondelen gjorde förbundskaptenen sena byten. Enligt många för sena byten.

– Nu har jag inte sett matchen i efterhand. Tankegångarna var såhär: vi hade redan, i slutet på första halvlek, planer att göra byten nästan i paus, men vi valde att inte göra det. Sen tycker jag att andra halvlek är bra. Vi skapar fem chanser. Då kände vi att ”låt de här spela färdigt”.

–Jag checkade med Dejan och Alex i första hand och bytte Alex för att han såg trött ut i 70 mot Spanien, i mitt jobb får man kritik för det och sen mot Ukraina får han vara kvar på planen och i mitt jobb får jag kritik för det. Men jag kände att de var tillräckligt heta för att avgöra matchen och Dejans friläge kom ju i 89:e. Sen hade vi en känsla av att om det här blir förlängning så ska vi mata in full energi i förlängningen. En minut i andra halvan av förlängningen kände jag att det behövdes och jag bytte.

Framtiden och generationsväxlingen

De som är bäst lämpade att prestera i september kommer att tas ut – och en generationsväxling är nära.

– ”Granen” lägger ju ner, den har varit solklar. De andra spelarna har jag inte pratat fullt ut med ännu därför att vi deppade i går och sedan skiljdes vi åt. Jag kommer att ringa och prata med dem i lugn och ro.

Mikael Lustig, 34, Gustav Svensson, 34, Marcus Berg, 34 och Sebastian Larsson, 36, är övriga fyra som kan komma att avsluta landslagskarriären.

– En generationsväxling ingår ju och jag har varit med förr. Hur det ser ut beror på den dagen när vi är där, säger förbundskaptenen och trycker på att nya spelare kommer.

Två av framtidsnamnen, Dejan Kulusevski och Alexander Isak, som mästerskapsdebuterade i EM får beröm av förbundskaptenen.

KLIPP: Här är EM-matchen Janne bojkottar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.