Tungt skåp låg bakom succéaffären med Rosenberg

Publicerad

Markus Rosenberg gjorde supersuccé för Halmstad 2004.
Men lånet från Malmö FF hade aldrig varit möjligt – om det inte vore för att Janne Andersson hjälpte till att bära Tom Prahls tunga skåp.
– Det var faktiskt så. Mackan-historien är väldigt fascinerande, säger Andersson till SVT Sport.

Många fotbollsintresserade minns hur en ung och lovande Markus Rosenberg, inlånad från Malmö FF, blev skyttekung i allsvenskan 2004 när Halmstad utmanade skåningarna om guldet.

Men få känner nog till historien bakom utlåningen.

När Tom Prahl lämnade Halmstad för Malmö efter säsongen 2001 tog hans assisterande tränare Janne Andersson över huvudansvaret i HBK. Och den nuvarande förbundskaptenen var sugen på att köpa loss anfallstalangen.

– Tom hade kvar sitt hus i Halmstad de första två åren som han tränade Malmö. Sedan sålde han huset hösten 2003 och eftersom vi kände varandra väl frågade han om jag kunde hjälpa honom att bära några tunga grejer, berättar Andersson i SVT:s nya intervjuserie ”Gnällbänken”.

”Då hade han fått bära skåpet själv”

Under den här perioden fanns redan diskussioner kring Halmstads intresse för Markus Rosenberg.

– Jag hade sett honom spela mot HBK:s B-lag och han var den spelare som imponerade mest av alla, men han fick aldrig något riktigt genombrott i Malmö utan det var en enorm konkurrenssituation. Då ville jag låna eller köpa loss honom, men Tom var inte riktigt säker på om han ville släppa honom.

– När vi stod där med något tungt skåp så sade jag ”släpper du Mackan eller?” och han svarade ”nja”. Då sade jag att ”då får du lyfta själv”. Det var faktiskt så. Hade han sagt tvärnej hade jag gått därifrån och då hade han fått bära ut skåpet själv.

Vann allsvenska skytteligan

Andersson skrattar till när han tänker tillbaka på händelsen.

Rosenberg kom att göra 14 mål och tio assist på 26 matcher för Halmstad den kommande säsongen.

– Det avgjordes väl inte där och då mellan mig och Tom, det fanns ju andra personer som skötte förhandlingarna, men det intressanta är att vi ett år senare slogs om SM-guldet med ”Mackan” i en jätteviktig roll hos oss i HBK.

Allt avgjordes i den sista omgången där Malmö vann sin match medan Halmstad kryssade. Skåningarna tog hem guldet två poäng före konkurrenten.

– Tyvärr blev ”Mackan” nedsparkad i den sista matchen och det hade nog en del i att de slog oss på mållinjen.

Se hela avsnittet med Janne Andersson här:

Avsnitt 1 Foto: Marcus Östling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer