Janne Andersson om Uefas beslut: ”Bedrövligt”. Foto: TT

”Sorgligt att vi 2021 ska behöva prata om dessa frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Janne Andersson vill inte kommentera Uefas val att stoppa Tyskland från att lysa upp Allianz Arena med regnbågsfärger.

Men han tar tydlig ställning i grundfrågan.

– Det är sorgligt och bedrövligt att vi år 2021 ska behöva prata om de här frågorna, säger förbundskaptenen på presskonferensen.

Stadsfullmäktige i München ville visa solidaritet med unga hbtq-personer i Ungern genom att lysa upp arenan Allianz Arena med regnbågsfärger i matchen mellan Tyskland och Ungern i morgon. Det efter att parlamentet i Ungern, förra veckan, förbjudit spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga.

Ett förslag som Uefa avslog.

Fotbolls-EM

– Att man som människa inte ska få älska vem man vill, det är jättekonstigt. Jag har själv gått i pridetåget och tycker att det är en fullständig självklarhet att man får älska vem man vill. Det är sorgligt och bedrövligt att vi år 2021 ska behöva prata om de här frågorna, säger svenske förbundskaptenen Janne Andersson och fortsätter.

– Men Uefas ställningstagande får du fråga dem om. Det är bedrövligt att vi ska behöva prata kring grundfrågan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet