Det japanska fotbollsförbundet har dragit sig ur kampen om fotbolls-VM 2023. Det gör Sam Kerrs Australien, tillsammans med Nya Zeeland, till gigantiska favoriter. Foto: TT Nyhetsbyrån

Japan drar sig ur kampen om VM 2023 – tre dagar före valet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag tar Fifa beslut om var damernas fotbolls-VM 2023 ska gå.

I dag, tre månader tidigare, meddelade Japan att de drar sig ur kampen.

Därmed återstår bara Colombia och Australien/Nya Zeeland.

Var nästa fotbolls-VM för damer ska spelas är fortfarande oklart, trots att det bara återstår tre år tills det är dags. Men på torsdag ska Fifa välja arrangör.

Men i dag meddelade alltså en av de blott tre återstående kandidaterna att de drar sig ur tävlingen.

– Det var ett svårt beslut, sade det japanska fotbollsförbundets ordförande Kozo Tashima på en presskonferens.

OS-flytten påverkade

Enligt Tashima beror beslutet på coronapandemin och dess föäljdeffekter. Dels menar de att det faktum att OS flyttats från 2020 till 2021 ställt till det för dem, samt att de på grund av pandemin inte kunnat kampanja på ett tillräckligt bra sätt.

– Senareläggandet av Tokyo-OS har fått oss att tänka om, eftersom det inte kändes rimligt att ett land skulle kunnat arrangera två stora damfotbollsturneringar på så kort tid, sade Tashima.

Australien/Nya Zeeland ses som favoriter att bli arrangörer. När Fifa tidigare denna månad släppte sin utvärdering av kandidaturerna fick de 4.1 i betyg på en femgradig skara, att jämföra med Japans 3.9 och Colombias 2.8.

KLIPP: Lista: Tre anledningar till att OS skjuts upp (24 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.