Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Agenterna: ”Kolsvart på bänken” Foto: SVT/Bildbyrån

Jesper Jansson: ”Väldigt olyckligt och klumpigt”

Uppdaterad
Publicerad

I början av SVT-dokumentären ”Det Vackra Spelet” hörs en replikväxling mellan Hammarbys sportchef Jesper Jansson och chefsscouten Mikael Hjelmberg under en akademimatch. När Jesper Jansson sett dokumentären tycker han kommentarerna är olyckliga och klumpiga.

”Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk”, säger Jesper Jansson och chefsscouten Mikael Hjelmberg svarar: ”Det har du helt rätt i. Närmare bestämt kolsvart”.

Efteråt dömer Mikael Hjelmberg ut de afrikanska spelarna han och Jesper Janssons scoutar ”Han kan inte skjuta, vet du. Han har fan inget tillslag alls”, säger Hjelmber i tv-dokumentären.

Agenten Patrick Mörk svarar: ”Vilket ofta afrikanska spelare har”

Mikael Hjelmberg fortsätter sedan: ”Nej, men som jag brukar säga. Det är väldigt orgelbundna. Vissa träffar jävligt bra, men ibland flyger det åt helvet.  Han har inte träffat mål en gång. Inte en skymt av rent tillslag”.

”Det går förstås att utveckla, men någon jävla grundkapacitet får det fan finnas”

”Olyckligt och klumpigt”

Jesper Jansson reagerar själv på jargonen som visas upp i delar av filmen

– Jag reagerar också när jag ser kommentaren med ett gammalt Arne Hegerfors-citat. Det är väldigt olyckligt och klumpigt. Vi är kompisar och vänner, det är allt vi bygger på. Sedan är det ju en analys av en scoutingverksamhet. Vi tittar mycket på potential och svenska spelare är byggda på ett sätt och afrikanska spelare på ett sätt. Det är en ren professionell analys egentligen som kommer i filmen med just tillslaget.

Är du rädd att filmen ska misstolkas på något sätt?

– Lite grann är jag det. Jag skulle vilja se ännu mera av det sociala ansvaret som vi tar för det är ju lite av vår affärsidé. Vi är väldigt måna om killarna i det här fallet och vi tar väldigt bra hand om dem. Det är därför vi kan göra sådana här intensionsavtal för vi måste jobba långsiktigt på det här sättet. Annars spricker det om vi inte agerar på de här sättet, säger Jesper Jansson och fortsätter:

– Det är mycket material i filmen och det kanske inte framställs på sättet som det fungerar. Det är mycket hjärta och vi tänker mycket på spelarna. Sedan är det en del kommentarer som man inte är förenligt med hur det fungerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mörk om Odilon: ”Hammarby värvade honom från U17-laget” Foto: Bildbyrån/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer