Johannesson: ”Danmark är svårast”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige blev som väntat seedat inför playoff-lottningen. Ett dramatiskt avgörande i sista matcherna gör att det svenska landslaget slipper Turkiet, men kan ställas mot Danmark som sista motståndare innan ett eventuellt EM-slutspel. ”Det är en 50/50 mot Danmark”, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

En riktig drömfrispark tog Turkiet till EM via direktplats och Sverige kan i stället ställas mot Irland, Danmark, Norge eller Slovenien i playoff.

– Playoff är ingen dröm överhuvudtaget. Det kommer bli oerhört jämnt, men jag ser Danmark som den svåraste motståndaren. Sen tycker jag det är ganska jämnt mellan de övriga länderna. Men skulle jag ranka dem så tror jag Slovenien är den motståndaren vi har lättast för, säger Johannesson.

EM-kval fotboll

– Skulle vi få Danmark så är det inget världslag på något sätt, skulle vi få dem så är det en 50/50-match. Får vi de andra så är det 60-40 till Sverige. Men det är inte några världslag, så vi har en bra chans att ta oss till EM.

Finns det något hos det andra lagen som skrämmer?

– Egentligen inte, det är upp till Sverige nu, samla sig och vara på topp. Hitta drivet ”vi mot världen nu”.

”Överkomligt motstånd”

Vilken är den sammanlagda känslan?

  Jag tycker ändå att Danmark är en tuff motståndare, den känner jag oro för. De andra tre tycker jag att Sverige skall kunna slå ut i ett playoff, annars kanske man ska ifrågasätta om Sverige ens borde vara i ett EM. Det är ett överkomligt motstånd och vi har riktigt bra chanser att ta oss till EM.

Stor chans att det blir ett nordiskt möte?

Ja, och det är väl både och. Dubbla känslor inför ett sånt möte, det blir ett annat fokus på det, framför allt medialt, men för mig spelare det ingen roll, för mig handlar det bara om att Sverige ska gå till EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet