Jonas Eriksson anser att Abdulrahman Al-Jassim inte borde fått döma VM:s bronsmatch. Foto: Bildbyrån/SVT

Jonas Eriksson kritisk mot Fifas domarval: ”Det är politik”

Uppdaterad
Publicerad

Qatarierna Abdulrahman Al-Jassim dömer bronsmatchen mellan Kroatien och Marocko.

Det är ett domarval som SVT Sports expert Jonas Eriksson är kritisk mot.

– Det är en gåva från Fifa tillbaka till Qatar, säger han.

Abdulrahman Al-Jassim har bara dömt en match tidigare i VM, gruppspelsmatchen mellan Wales och USA. Det ser Jonas Eriksson som ett tecken på att Fifa egentligen inte håller Al-Jassim högt.

– Man tillsätter en domare som har dömt en match i turneringen, det är ett tydligt tecken på att de inte har litat på honom. Men han får ändå matchen. Det beror väldigt mycket på vilket pass han har. Det är en gåva från Fifa tillbaka till Qatar, att tillsätta en domare som inte har meriterna inte har kunskaperna – enligt mig i alla fall –  och inte har haft den kompetens och visat den kvalitet som skulle krävas för en sån här match, för det här är ingen lätt match att döma.

Varför gör Fifa så?

– Det är en typsik politisk gest. Man brukar ofta ge matcher till hemmakonfederationen och hemmanationen. Men det finns betydligt bättre asiatiska domare från Asien som man borde ha gett matchen till. Men det är politik och det hör ihop i idrott som vi vet, inte minst i det här mästerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.