J-Södra avgör vem som når avancemang

Uppdaterad
Publicerad

”Jönköping Södra kommer spela en roll i avgörandet om vem som går upp i Allsvenskan, även när de själva är klara”, säger SVT:s fotbollsexpert Thomas Wernerson.

Med fem omgångar kvar av Superettan är det en trio klubbar som gör upp om de två direktplatserna till Allsvenskan. Det står mellan Jönköping Södra, Sirius och Östersund.

Just nu leder Jönköping Södra på 56 poäng. Jagande Östersund är fyra poäng bakom och tredjeplacerade Sirius ligger nio poäng efter serieledaren. Det mesta tyder på att Jönköping med marginal kommer ta sig över de dryga 60 poängen, vilket varit poängen som under de senaste säsongerna krävts för allsvenskt avancemang.

– J-Södra kommer klara detta med råge. Vinner de sina två nästkommande matcher, mot GAIS respektive Syrianska, så är de klara för Allsvenskan redan innan de möter Östersund och Sirius, vilket är motståndarna efter det, säger SVT:s fotbollsexpert Thomas Wernerson.

Sirius jagar Östersund

Detta skulle göra att spänningen inför slutomgångarna inte är så stor. Iallafall inte för J-Södra. Däremot kommer klubben då skapa spänning till vilken klubb som följer dem upp.

– Jönköping kommer spela en roll i avgörandet om vilken annan klubb som följer dem upp, även om de är klara själva. Jag tror att det kommer bli tätare i tabellen än vad det är i nuläget. Just nu ligger Sirius och slår lite i bakgrunden.

Och anledningen till att Thomas Wernerson tror att Jönköping äntligen får ett allsvenskt lag igen, det är deras stabilitet.

– Innan säsongen så kändes serien väldigt öppen, att det inte fanns någon favorit. Men det visade sig ganska fort att Jönköping var mer stabilt än de andra lagen. Har man sett deras matcher ser man att de vinner även om de inte är på topp.

De tre klubbarna har inte varit i svensk fotbolls finrum på länge, om än alls:
Jönköping Södra har inte spelat allsvenskt sedan 1969, Sirius har det inte sedan säsongen 1974 och Östersund, de har aldrig spelat allsvenskt överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Superettan 2015

Mer i ämnet