Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Indonesisk journalist: Tårgasen orsakade paniken

Uppdaterad
Publicerad

Över 125 personer har dött till följd av våldsamheter efter en ligamatch i fotboll i Indonesien. Enligt den indonesiska journalisten Rahmat Idris har polisen på plats ett ansvar i det hela.

– För att skingra folkmassorna använde polisen sig av tårgas, men det förvärrade situationen, säger han till SVT Sport.

En stor tragedi inträffade efter att Arema FC hade förlorat rivalmötet hemma mot Persebaya Surabaya med 3-2. Enligt de första rapporterna låg dödssiffran på drygt 170 personer, men enligt Östra Javas guvernör Emil Dardak är den korrekta siffran 125. Anledningen till att det först rapporterades över 170 dödsfall ska, enligt nyhetsbyrån AFP, varit att vissa namn registrerats dubbelt när de flyttats mellan sjukhus.

– 34 av dem dog på stadion och resten på sjukhus. Det är fortfarande 200 personer på sjukhus utspridda över regionen där matchen ägde rum, säger Rahmat Idris som är journalist på den statliga tv-kanalen TVRI.

Efter att matchen slutade tog sig kring 3 000 supportrar in på planen.

– De 3 000 personerna som tog sig in på planen var faktiskt utanför stadion medan matchen pågick. Men då domaren blåste av matchen och deras lag hade förlorat så bröt de sig in på arenan och genom säkerhetsbarriärerna.

”Förvärrade situationen”

Då ingrep polisen, men de har fått kritik för sättet de gjorde det på.

– För att skingra folkmassorna använde polisen sig av tårgas, men det förvärrade situationen och man kan anta att det var det som orsakade den panikartade flykten. Folk ville ta sig ut från stadion och undvika den smärtsamma tårgasen, säger Idris och fortsätter:

– En riksdagsledamot sade att det är förbjudet i Indonesien att använda sig av tårgas för att skingra folkmassor. Polischefen i Jakarta har flugit dit för att undersöka vad som verkligen hände på stadion.

”Kända för att vara våldsamma”

Det var första gången på 23 år som Arema FC, från staden Malang, förlorade mot sina rivaler Persebaya Surabaya på sin egen hemmaplan. Det menar Idris att bidrog till våldsamheterna.

– De kunde inte acceptera att de förlorade just den här matchen så helvetet brakade lös, säger han.

– Men de här supportrarna är kända för att vara våldsamma. Oavsett om de vinner eller inte så uttrycker de sina känslor genom våld. De sörjer förluster genom anarki och de firar segrar genom anarki och våld. Det är ofattbart för alla oss.

Läktarkatastrof i Indonesien – över 170 döda

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av de omkomna trampades ihjäl enligt polisen. Foto: Yudha Prabowo/EPA/TT

Tidigare fotbollstragedier

2012: 74 människor dog efter upplopp mellan supportrar i en match mellan Al Masri och Egyptens populäraste klubb Al Ahli.

2011: 68 personer skadades i sammandrabbningar när den argentinska klubben River Plate åkte ur landets högsta liga för första gången på 110 år.

2001: Minst 43 döda i trängseln vid match mellan sydafrikanska topplag på Ellis Park i Johannesburg.

2001: 126 personer dog i Ghanas huvudstad Accra sedan polis använt tårgas mot supportrar.

2000: 13 döda i kalabalik vid en VM-kvalmatch mellan Zimbabwe och Sydafrika.

1996: I Guatemala dog 82 människor och minst 147 skadades vid en VM-kvalmatch mellan Guatemala och Costa Rica.

1995: Minst 40 döda i Sierra Leone när huvudingången vid Freetowns stadion kollapsade över fans som trängdes för att få biljetter.

1992: Minst 15 döda på Furiani-stadion i Bastia på Korsika före avspark i franska cupsemifinalen.

1991: 40 döda i Sydafrika, kvävda mot ett stängsel vid ett bråk mellan fans sydväst om Johannesburg.

1989: 96 personer dog och 766 skadades i FA-cupsemifinalen mellan Nottingham och Liverpool på Hillsborough-stadion i Sheffield.

1985: Bradford: 56 personer dog i en brand som bröt ut under en ligamatch mellan Bradford City och Lincoln.

1985: 39 människor miste livet i samband med Europacupfinalen mellan Juventus och Liverpool på Heysel-stadion i Bryssel.

1982: Officiellt dog 66 personer efter en Uefa-cupmatch i Moskva mellan Spartak Moskva och holländska HFC Haarlem. Dödssiffran tros ha varit mycket högre.

1971: 66 dog när panik utbröt på Ibrox Stadium i Glasgow i samband med en match mellan Celtic och Glasgow Rangers.

1964: Lima: 318 personer dog i samband med en OS-kvalmatch mellan Peru och Argentina sedan våldsamheter brutit ut efter ett bortdömt mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.