”Alla är världsmedborgare”. Foto: TT Nyhetsbyrån

Källström: Alla är världsmedborgare

Uppdaterad
Publicerad

Flera spelare i landslaget har tagit initiativ efter de senaste dagarnas rapportering om flyktingarnas situation. Det kan bli en manifestation av blågult imorgon. ”Andra har hamnat i svåra situationer på grund av att andra människor fattar väldigt dåliga beslut.”

Flyktingströmmarna i världen och från kriget i Syrien är de största sedan Andra Världskriget. Nu är flera spelare i landslaget redo att visa sitt stöd.

– Det är något som står så långt ifrån idrotten men idrottsmän och offentliga människor har möjlighet att göra lite skillnad. Om många människor gör lite skillnad ger det stor effekt. Så det som fotbollslag och idrottsklubbar gör runt om i världen är jättebra. Man får en känsla att det byggs upp en rörelse inte bara av offentliga människor utan gemene man hemma tänker också ”vad kan jag göra för att hjälpa människor som hamnat i en fruktansvärd situation”, säger Kim Källström.

#flykt

Och landslagsstjärnan fortsätter:

– Nu är man inte bara medborgare i sitt eget land utan alla är världsmedborgare och det är viktigt att alla gör vad de kan för människor som hamnat i väldigt komplicerade situationer de inte skapat. Det är viktigt att tillägga att det är människor som hamnat i väldigt svåra situationer på grund av andra människors väldigt, väldigt dåliga beslut.

Han får medhåll av expert Daniel Nannskog:

– Det var ett jättefint prat av Kim som tog upp viktiga saker. Det är härligt att idrottsmän tar upp de här frågorna i de tuffa förhållandena som råder, säger han.

Fakta: Så går Sverige till EM

+ Vid seger i de tre avslutande gruppspelsmatcherna mot Österrike, Liechtenstein och Moldavien.

+ Om Ryssland och Sverige hamnar på lika många poäng hamnar Ryssland före i tabellen i kraft av inbördes möten.

+ Blir Sverige trea i gruppen väntar troligen playoff mot en annan grupptrea. Med tre matcher kvar har Sverige fortfarande chansen att bli bästa grupptrea och knipa en direktplats till slutspelet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet