Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de kaotiska scenerna efter att Neymars gamla klubb Santos åkt ur. Foto: X

Kaos när klassiska klubben Santos åkte ur högstaligan

Uppdaterad
Publicerad

När den brasilianska högstaligan avgjordes igår så korades Palmeiras till mästare efter 1-1 mot Cruzeiro men snacket dagen efter handlar om kaoset som utbröt då klassiska Pelé och Neymar-klubben Santos åkte ur efter 111 år.

Ett faktum som resulterade i upplopp, bilbränder och slagsmål.

Se när Santos degraderas och det efterföljande kaoset i spelaren ovan.

På samma stadion där Pelé begravdes i januari begravdes igår hoppet för Santos om spel i högstaligan nästa år. Santos förlorade hemmamötet med Fortaleza med 1-2.

Santos var ett av tre lag tillsammans med Sao Paulo och Flamengo som aldrig åkt ur ligan*. Men efter bedrövliga resultat de sista fem omgångarna, då man inte tog en enda seger, sjönk Santos till 17:e plats i tabellen och degraderingen var ett faktum.

Avgörande i 96:e minuten

Och sättet som laget föll på var närmast osannolikt. I den 96:e minuten vid ställningen 1-1 så överlistades Santos målvakt João Paulo, som var långt upp i spelplanen, av ett långskott av Fortalezas Juan Martín Lucero.

Det skapade omedelbar frustration och ilska hos hemmafansen som invaderade planen efter slutsignal. Spelarna fick fly ut i omklädningsrummet.

Bussar brändes

Oroligheterna eskalerade sedan med skadegörelse och bilbränder i området kring Vila Belmiro-stadion.  Två bussar ska ha satts i brand och slagsmål utbröt med polisen, skriver spanska Marca.

Sex titlar med Pelé

På 50-och 60-talet lyfte legendaren Pelé laget till att bli ett av världens mest kända klubbar. De vann ligan sex gånger under den perioden.

Efter det har klubben producerat stjärnor som Robinho, Neymar och Rodrygo.

* Fotnot: Även Cuiabá som gick upp 2021 har hittills undvikit att åka ur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.