Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

Karl-Erik Nilsson: Inte aktuellt att Ryssland tappar EM-matcher

Uppdaterad
Publicerad

Antidopningsorganisationen Wada har kommit med ett förslag som skulle innebära att Ryssland inte får arrangera eller söka mästerskap under de fyra kommande åren.
Då skulle S:t Petersburgs EM-matcher i sommar vara i fara, men det menar SvFF:s ordförande och Uefas vice ordförande Karl-Erik Nilsson att inte är aktuellt.

Wadas förslag baserar sig på en rapport om statsstyrd dopning och ska diskuteras den 9 december. De rekommenderar att mästerskap tilldelade Ryssland ska fråntas landet – om det är praktiskt genomförbart. I fallet EM 2020 tror Karl-Erik Nilsson att det inte blir så.

– Wada rekommenderar i rapporten att man inte ska tilldelas nya evenemang, men att man kan fullfölja tilldelade evenemang. Med det som utgångspunkt så är det inte aktuellt att flytta evenemanget, skriver Karl-Erik Nilsson i ett mejl till SVT Sport.

På frågan om Sverige kunde vara ett alternativ om Ryssland skulle bli fråntagna sina matcher svarar Svenska fotbollförbundets ordförande så här:

– Med tanke på Wadas syn angående tilldelade evenemang så är det inte aktuellt att bli fråntagen matcher.

Uefa tänker inte kommentera Wadas förslag innan ärendet är klart.

– Uefas hållning är att vi inte kommenterar rapporten under pågående process. Ryssland har nu att komma med synpunkter och därefter fastställer Wada sin hållning. Troligen blir det också ett ärende för Cas (idrottens skiljedomstol) och om det blir fallet kommenterar Uefa när slutligt beslut fattats av Cas, skriver Nilsson.

S:t Petersburg delar värdskapet av grupp B med Köpenhamn och man har även blivit tilldelade en kvartsfinal. Således är tanken att fyra matcher ska spelas i Ryssland.

EM-slutspelet avgörs i tolv länder, varav Sverige inte är ett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-EM 2020

Mer i ämnet