Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karl-Erik Nilsson pratar om skälen bakom sitt beslut att avgå som RF-bas. Foto: Sven Lindwall / BILDBYRÅN

Karl-Erik Nilsson om turbulenta tiden: ”Exceptionellt hat”

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Erik Nilsson hoppade förra veckan av posten som ordförande för Riksidrottsförbundet.

Han gjorde det efter en turbulent vecka där han kritiserats hårt av många.

Nu berättar han om den turbulenta veckan.

– Det hatet och det jag fått uppleva den senaste veckan går ut över allt annat, säger han.

I fredagen avgick Karl-Erik Nilsson, 66,  som ordförande för Riksidrottsförbundet.

Han tackade då nej till intervjuer, men berättar nu för SVT Sport för första gången om känslorna runt den senaste veckan.

– Jag har haft många ledaruppgifter i livet. Både som kommunpolitiker och internationell fotbollsdomare och elva år som ordförande för Svenska fotbollförbundet. Men det hatet och det jag fått uppleva under den senaste veckan går ut över allting annat, säger han.

– Och i min ålder känner jag att jag inte vill utsätta mig för det, och inte min familj heller. Då lämnar jag hellre och låter andra ta vid och går vidare och hittar på andra saker.

Var det något särskilt som fick dig att ta beslutet?

Nej, det var den sammantagna bilden av ett exceptionellt hat som eldades på av en hel del kraftigt negativa beskrivningar om mig i media. Det är inget kul att vara med om det, utan då kan man hellre göra något annat.

Han förklarar att det inte är något av det han har fått till sig som kommer att polisanmäla, och att det lugnat ner sig rejält efter att han avgick som RF-ordförande. Men något som han inte har släppt helt är den brittiska artikel (där det stod att han röstat för ett återinförande av ryska ungdomslag i Uefas tävlingar) som utlöste stormen.

– Den artikeln blev en sanning, och det känns väldigt ledsamt att den fick en sån uppmärksamhet. För den innehöll en mängd felaktigheter, och det är ju bevisat i och med dagens beslut, säger han.

Vad förutom att det var beslutat att ryska lag skulle tillbaka var fel?

– Att man inte över huvud taget tog upp den viktigaste punkten den mötet: Att man ska förbjuda ryska seniorlag tills kriget är slut.

Men de skrev ju att de ”beslutat att åter tillåta ryska lag”. Varför formulerades det så om det inte var beslutat?

– Ja, det kan man ju tycka var märkligt. Men jag har ju hela tiden hävdat att det fordras ett beslut till för att det ska vara möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.