Karl-Erik Nilsson säger sig vara glad över att Uefa inte släpper in ryska lag igen. Foto: Michael Campanella / BILDBYRÅN

Karl-Erik Nilsson om Uefas Ryssland-beslut: ”Märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom det slutgiltiga beskedet:

Uefa kommer inte att släppa tillbaka ryska ungdomslag till deras turneringar trots att man förordade det för två veckor sedan.

– Ja, det kan man ju tycka var märkligt, säger Karl-Erik Nilsson om processen till SVT Sport.

Det rapporterades att Uefa beslutat att åter tillåta ryska ungdomslag i europeisk fotboll.

Så blir det inte.

Uefas förste vice ordförande Karl-Erik Nilsson berättar nu för SVT Sport om de senaste veckornas händelser.

– För cirka tio dagar sedan så fattade Uefas exekutivkommitté ett utredningsbeslut till Uefa-administrationen, att titta utifrån Uefas barnkonvention, om det fanns fog för att behandla barn och ungdomar annorlunda, säger han, och förklarar vidare:

– Vi meddelade då att när sakbehandlingen sker kommer vi att framföra våra synpunkter, och jag hade i så fall framfört den svenska i dag. Men nu blev beskedet från Uefa-administrationen sådant att det inte är aktuellt att välkomna ryska lag, den utredningen man gjort visade att det inte var möjligt.

– Så frågan lyftes helt enkelt ur dagordningen, utan någon som helst diskussion i dag. Så frågan är nu helt och hållet parkerad, vad gäller all form av ryskt deltagande i Uefas tävlingar.

Hur mycket tror du att kritiken i Skandinavien och vissa andra delar av Europa har spelat in?

– I en sammantagen bild spelade det säkert in. Det tror jag. Men det har ju inte varit någon massiv europeisk kritik, utan kritiken som har varit har ju företrädelsevis varit från Skandinavien och de brittiska öarna.

När Uefa gav det första beskedet förrförra veckan skrev de ju att de ”beslutat att åter tillåta ryska lag”. Varför formulerades det så om det inte var beslutat?

– Ja, det kan man ju tycka var märkligt. Men jag har ju hela tiden hävdat att det fordras ett beslut till för att det ska vara möjligt. Det hade hanterats i dag i så fall.

– Nu blev det inte så och det är så klart väldigt välkommet att man över huvud taget tar bort frågan från agendan. Och jag är inte så överraskad att det blev så.

SE OCKSÅ: Därför avgick Karl-Erik Nilsson:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför avgick Karl-Erik Nilsson Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.