Finska fansen Juha Pulkkinen, Jarmo Pulkkinen, Anssi Ahvonen och Panu Ahvonen laddar inför kvällens match. Foto: TT

Kaxiga passningen till Sverige: ”Ska ta över fotbollen också”

Uppdaterad
Publicerad

Den efterlängtade EM-festen har kommit till Köpenhamn – och för finländarna är lidandet över.

Det nordiska derbyt mellan Danmark och Finland är historiskt.

– Jag har väntat på det här i hela mitt liv, säger finländaren Anssi Ahvonen.

Väntan har varit lång för fotbollsälskarna i Finland. Det är första gången som det finländska herrlandslaget får spela ett internationellt mästerskap. Runt 2 000–3 000 finländare tros ha biljett till den historiska matchen.

– Det är otroligt. Jag har väntat på det här i hela mitt liv. I många år var det något som var omöjligt, men nu är vi här. Vi har ett mycket bra lag och fotbollsvärlden kommer inte vara densamma från och med nu. Nu blir det Pukki-party, säger Anssi Ahvonen och syftar på Finlands stora stjärna Teemu Pukki.

Fotbolls-EM

Ska bli bättre än Sverige i fotboll

Han skickar även en varning till Sverige.

– Ni har vunnit helvetes massa världsmästerskap i ishockey, men det gör ni inte längre. Vi är bättre i ishockey nu och nu ska vi ta över fotbollen också, säger Anssi Ahvonen.

Anssi Ahvonen flög till Köpenhamn från hemmet i Helsingfors under lördagen tillsammans med sin bror Panu Ahvonen samt far och son Pulkkinen, Juha och Jarmo. Kvartetten tror att Finland kan överraska i grupp B, men det är garanterat en åsikt de är tämligen ensamma om på krogarna i Nyhavn där de danska supportrarna naturligtvis dominerat totalt.

– Sporten handlar alltid om överraskningar och det är därför vi är här. Om sport skulle vara statistik hade vi inte behövt vara här, men nu är det inte så, säger Anssi Ahvonen.

Till det nordiska derbyt kommer 15 900 åskådare att släppas in, men sedan folketingspartierna i veckan lättat på restriktionerna kommer 25 000 åskådare att tillåtas på de övriga tre EM-matcherna i Köpenhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet