Johanna Rytting Kaneryd är klar för de regerande engelska mästarna Chelsea, där Magdalena Eriksson är lagkapten. Foto: Bildbyrån

Klart: Rytting Kaneryd lämnar Häcken för Chelsea

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan kom uppgifter från Aftonbladet om att genombrottsspelaren Johanna Rytting Kaneryd lämnar BK Häcken för spel i regerande engelska mästarna Chelsea.

Nu är övergången klar och bekräftad.

– Jag är otroligt glad över att komma till den här fantastiska klubben!, säger hon.

Efter att ha anslutit till BK Häcken från FC Rosengård 2021 har Rytting Kaneryd växt till en bärande spelare i laget. Hon har dessutom slagit sig in i det svenska landslaget där 25-åringen gjorde ett starkt EM, även fast det varken blev några mål eller assist från henne.

Nu är det klart att storklubben Chelsea i engelska Womens Super League, som vann ligan föregående säsongen, köper loss yttermittfältaren från Häcken. I Chelsea blir hon lagkamrat med svenskorna Magdalena Eriksson och Zecira Musovic.

Women's Super League

– Jag är otroligt glad över att komma till den här fantastiska klubben! Jag längtar efter att träffa mina nya lagkamrater och börja jobba mot våra mål den här säsongen, säger Johanna Rytting Kaneryd till Chelseas hemsida.

Kontraktet med Chelsea sträcker sig över tre år med option på ett fjärde.

Chelseas tränare, Emma Hayes, berättar att de har bevakat Rytting Kaneryd i över ett år.

– Hennes senaste år har varit otroligt. Hon är extremt snabb, direkt och exakt den profil på spelare som vi har letat efter. Johanna kommer bidra med en annan dynamik i laget och vi ser verkligen fram emot hennes karriär här hos oss, säger Hayes.

Tredje exporten till England

Häcken tycker att det är tråkigt att tappa en toppspelare, men ser också hennes utvecklingskurva i klubben.

– Hon visar att hon håller internationellt och att hon är på en väldigt hög nivå. Det är roligt när BK Häcken-spelare visar upp sig på den internationella scenen, säger Christian Lundström, fotbollsansvarig för dam elit i BK Häcken i ett pressmeddelande.

Under det senaste året har Häcken sålt fem spelare till Womens Super League: Stina Blackstenius till Arsenal, Filippa Angeldahl till Manchester City Emma Kullberg och Julia Zigiotti Olme till Brighton och nu Rytting Kaneryd till Chelsea.

– Att spelare lämnar till toppklubbar i England visar att vi har spelare på en väldigt hög nivå. För spelare som lämnar oss för att ta nästa steg är det den här typen av klubbar som gäller. Vi är inte långt därefter, säger Lundström.

SE MER: Flytten från damallsvenskan – del 1: Alla blickar mot England

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Women's Super League

Mer i ämnet