Jürgen Klinsmann tackar för sig efter att ha varit Hertha Berlins tränare sedan i november. Foto: Bildbyrån.

Klinsmann efter att ha slutat som Hertha-tränare: Inte van vid den tyska modellen

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade den förre storspelaren Jürgen Klinsmann att han slutade som tränare för Hertha Berlin efter bara nio matcher.

– Jag är inte van vid den tyska modellen, säger tysken via Facebook.

Den 55-årige Klinsmann gjorde succé som spelare i Inter, Monaco, Tottenham, Bayern München och Sampdoria och tränade USA:s landslag mellan 2011 och 2016.

Den långa tiden på den internationella scenen har gjort att Klinsmann inte fann sig bekväm tillbaka i hemlandet.

– I Tyskland är vi vana att ha en manager på avbytarbänken vid sidan av planen och att han deltar, att han är där för spelarna och håller dörren öppen för dem. Jag var inte van vid det längre. Jag vet att den engelska modellen för en manager – de kallas managers i England, inte tränare – bara har ett jobb och det är att vara klubbens chef, säger Klinsmann enligt AP.

14:e av 18 lag i Bundesliga

Han meddelade sitt beslut i går via Facebook, liksom dagens förklaring vilket spelarna fick reda på strax innan. Det var ett besked som överraskade både spelare och ledning i Hertha, som under Klinsmanns ledning spelat 3-3-3 vad det gäller vinster-oavgjorda och förluster. Klubben är 14:e av 18 lag i Bundesliga.  

Klinsmann kunde inte finna sig i att arbetsfördelningen skilde sig så mycket från det han var van vid.

– De är annorlunda i Tyskland, där alla får komma med synpunkter, alla har en roll,hela ledningsstrukturen. Till slut kan bara en bestämma, och jagkänner att det måste vara tränaren. Och vi var oeniga där. Tyvärrvar vi oeniga om många saker, säger Klinsmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.