Andreas Granqvist, Emil Forsberg och Gustav Svensson firar EM-platsen. Foto: Bildbyrån

Klirr i kassan efter EM-platsen – minst 100 miljoner säkrade

Uppdaterad
Publicerad

Sverige säkrade EM-platsen i Bukarest – och då klirrar det i Svenska fotbollförbundets kassa. Bara en plats i slutspelet ger 100 miljoner kronor. Och mer kan det bli.

Fotbolls-VM i Ryssland blev en miljonsuccé. Med resultatet mot Rumänien på Nationalstadion i Bukarest har svensk fotboll all anledning att jubla – igen.

Sveriges säkrade EM-plats betyder att Svenska fotbollförbundet får 9,25 miljoner euro, omkring 100 miljoner kronor. Det är en stor summa pengar som Europeiska fotbollsförbundet Uefa delar ut till samtliga 24 kvalificerade nationer.

EM-kval fotboll

Åttondel ger ytterligare 21 miljoner

Om förbundskapten Janne Andersson & Co lyckas ta sig vidare från gruppspelet – precis som landslaget gjorde i Ryssland, där Sveriges äventyr tog slut med förlusten i kvartsfinalen mot England i Samara, väntar ytterligare klirr i kassan.

Varje seger och oavgjord match i gruppspelet ökar på prispengarna och om slutspelet – som är utspritt över tolv olika värdstäder – fortsätter längre än så väntar följande pengar: åttondelsfinal ger 21 miljoner, kvartsfinal 35, semifinal 54, finalförlust 75 och ett EM-guld betyder 107 miljoner kronor.

HÖJDPUNKTER: Här säkrar Sverige EM-platsen mot Rumänien

Fakta: Prispengar i EM

Alla deltagande länder: 9,25 miljoner euro, ungefär 100 miljoner kronor.

Seger i gruppspelet: 1,5 miljoner euro, ungefär 16 miljoner.

Oavgjort i gruppspelet: 750 000 euro, ungefär 8 miljoner.

Åttondelsfinal: 2 miljoner euro, ungefär 21 miljoner.

Kvartsfinal: 3,25 miljoner euro, ungefär 35 miljoner.

Semifinal: 5 miljoner euro, ungefär 54 miljoner.

Silvermedalj: 7 miljoner euro, ungefär 75 miljoner.

EM-guld: 10 miljoner euro, ungefär 107 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet