Klubbarna motsätter sig polisens förslag att tömma läktarna vid ordningsstörningar. Foto: Bildbyrån

Klubbarna motsätter sig polisens förslag om att tömma läktare: ”Reglerar inte just det”

Uppdaterad
Publicerad

De allsvenska klubbarna motsätter sig polisens förslag på att tömma läktare vid ordningsstörningar och maskering av fans.

– Det har funnits en debatt om att eventuellt tömma läktare. Den ändring vi gör nu innebär inte att vi reglerar något runt just det, säger Per Eliasson på Svensk elitfotboll, Sef, i ett pressmeddelande.

Det är Sef som organiserar toppklubbarna i svensk elitfotboll. Under dagen har man haft ett möte inför framför allt den allsvenska säsongen som är en månad bort. Förra säsongen kantades av oroligheter. Polisen uppger att man fick gripa in vid 24 matcher där klubbarna tappat kontrollen.

Förra säsongen maskerade sig supportrar på de allsvenska läktarna under två av tre matcher – allt från hundratals till några enskilda personer per match – uppger polisen i sin årliga lägesrapport.

– Så fort personer uppträder maskerat på en arena borde man avbryta matchen. Speciellt när det kanske dyker upp tio personer, som i förväg har maskerat sig, säger Per Engström, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning (Noa), som har gjort rapporten till TT.

I Hockeyallsvenskan har klubbarna tömt en del läktare under säsongen.

På Sef tycker man inte att det är rätt väg att gå men ger klubbarna frihet.

Nytt möte på fredag

– Sedan är det alltid klubben som arrangör som ansvarar för säkerheten på evenemanget och som med stöd av delegater och polis fattar beslut om åtgärder, säger Per Eliasson på Sef säkerhet.

Polisen och fotbollen arbetar enligt den så kallade exkluderingsstrategin, det vill säga att de individer som begår brott på arenorna ska identifieras, lagföras och stängas av.

Vad det gäller maskerade fans på läktaren har inte Sef landat i något beslut. Ett nytt möte med de stora aktörerna inom fotbollen och företrädare för polisen och regeringen ska äga rum på fredag.

– I det här läget har jag ingen kommentar. Vi tittar själva på ett åtgärdspaket hur vi kan flytta fram våra positioner för våra arrangemang i allsvenskan och superettan. Vi är inte riktigt redo att prata om det officiellt ännu, men inom kort kommer vi göra det, säger Lindvall till TT.

SE ÄVEN: Sef-basen om polisens rapport om våldet på allsvenska arenor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sef:s generalsekreterare Johan Lindvall.. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.