Foto: Bildbyrån

Kosovare Asllani kritiserar Zlatan Ibrahimovics Qatar-uttalande: ”Ointelligenta svar”

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic hyllade Qatar och fotbolls-VM på en presskonferens.

Nu kritiserar Kosovare Asllani uttalandet.

– Det är så pass ointelligenta svar, säger Asllani till Sportbladet.

Iklädd den svenska landslagsdressen gav Zlatan Ibrahimovic högsta betyg till Qatar och fotbolls-VM efter sitt besök i landet under mästerskapet som arrangerades i vintras.

– Organisationen, tio poäng. Upplevelsen, tio poäng. Matchen, tio poäng. Publiken, tio poäng. Maten tio poäng. Resan, tio poäng. Allt var tio poäng, sa han på presskonferensen i mars.

Damlandslagets Kosovare Asllani är själv van att svara på den typen av frågor och tycker att det är viktigt att använda sin röst för att uppmärksamma oenigheter i världen. Hon är inte förvånad över Ibrahimovics svar om Qatar, ett land med bristande mänskliga rättigheter.

– Nej, men jag lägger inte energi på det för jag tycker det är så pass ointelligenta svar. Jag känner att väljer man svara sådär på en samhällsfråga där man har en position till att kunna göra förändring i samhället, det säger så pass mycket om personen i fråga, säger hon.

Den 33-åriga mittfältaren har spelat i klubbar som Paris Saint-Germain och Real Madrid men spelar sedan ett år tillbaka för italienska Milan. Hon svarar gärna på frågor av politisk karaktär och tycker att det är viktigt att vara insatt. Hon önskar dock att herrspelarna, som är stora förebilder för barn och ungdomar, kände detsamma.

– Nu kanske jag generaliserar men jag skulle säga att de flesta herrspelare inte lägger energi på att vara insatta i såna grejer för när de gör intervjuer får de bara fotbollsfrågor, men fråga något helt annat och se vad vi får för svar. Det har vi sett tidigare. Det är två helt olika världar.

KLIPP: Här hyllar Zlatan Qatar (21 mars)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.