Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand Foto: TT Nyhetsbyrån

Krav på att EM skjuts upp – Sverige avvaktar

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder kräver att sommarens fotbolls-EM skjuts upp. Sverige vill inte ta ställning före Uefas extrainkallade möte på tisdagen.
– Förhoppningsvis rätar mötet ut en del frågetecken, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Klockan 13 på tisdag håller det europeiska fotbollsförbundet Uefa ett krismöte – av förklarliga skäl en videokonferens – med representanter för bland annat klubbar, spelare och nationella förbund. Idrottsvärlden har liksom många delar av samhället lamslagits av coronavirusets spridning, och fotbollen är inget undantag.

Sommarens herr-EM blir ett huvudnummer på mötet, liksom hur och om de stora pågående europeiska ligorna ska kunna slutföras.

Norge: Skjut på det

Italiens fotbollsförbund sade redan i helgen att man vill skjuta upp EM för att i stället prioritera att spela klart sina inhemska serier. På måndagen sällade sig Norge till den linjen. Det norska förbundet (NFF) tror inte att Uefa-mötet ska ses som ett rådslag, utan att ett beslut nog redan är taget.

– Vår ståndpunkt är att EM måste skjutas fram, så som situationen är nu med Norge som vår närmast referenspunkt. Och det här mötet är nog inte upplagt som en avstämning, säger NFF:s generalsekretare Pål Bjerketvedt till NTB.

– Vi tror att det lutar åt att det skjuts upp ett helt år.

Det är osannolikt att de europeiska toppligorna hinner avgöras i tid inför EM, som är tänkt att inledas i Rom den 12 juni. Internationella fotbollsförbundet (Fifa) har dessutom rekommenderat att alla landskamper i mars och april ska stoppas, vilket skulle betyda att kvalmatcherna om de fyra sista EM-platserna inte kan spelas förrän tidigast i maj.

Helt ny situation

Många rykten cirkulerar inför mötet. Brittiska The Telegraph skriver att EM kan skjutas upp till december i år, medan franska L'Équipe uppger att det i stället lutar åt att EM flyttas till sommaren 2021, även om det då skulle krocka med damernas EM-turnering.

Vad Sverige föredrar? Det får vi veta efter tisdagens möte.

– Vi vill inte gå in i någon spekulation på något sätt nu. Vi vill ha förhållningssättet att vi avvaktar mötet i morgon. Vår förhoppning är att det ska räta ut en del frågetecken, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till TT.

Dessutom, säger han, bör man vara ödmjuk inför hur snabbt saker och ting förändras.

– Det är svårt att överblicka situationen. Det som gällde i går kan ändras till i dag och det som gällde i morse kan ändras till kvällen. Det får vi försöka förhålla oss till på ett så ansvarsfullt och konstruktivt sätt som möjligt, säger Sjöstrand.

– När vi ser den påverkan som det här får på samhället i sin helhet... ingen har varit med om något liknande.

KLIPP: Så tränar fotbollsstjärnorna hemifrån i coronatider (15 mars 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så tränar fotbollsstjärnorna hemifrån i coronatider

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer