Arkivbild när Kristianstad mötte AIK tidigare under säsongen. Foto: TT

Speakern förstörde Kristianstads plan

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad vann i Piteå med 2-1 och knep tredjeplatsen i damallsvenskan. Ännu viktigare var att man tog en plats i kvalet till Champions League. Speakern var en av huvudaktörerna.

– Han gjorde inte saken enklare, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir.

Efter en lång tilläggstid på grund av skadeuppehåll kunde KDFF-spelarna samlas för kramkalas när slutsignalen gick.

– Jag sa faktiskt efter förra säsongen att vi aldrig skulle fira en tredjeplats men nu ska vi fira mer än förra året. Det här var ju helt sjukt, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir till SVT Sport.

Det var nervösa slutminuter i Piteå efter att speakern på arenan basunerat ut att Eskilstuna vänt hemma mot Häcken och ledde med 3-2, vilket matchen slutade. Med åtta minuter kvar i Piteå var Kristianstad tvunget att hålla ledningen för att nå kvalplatsen.

Piteå hade också ett ribbskott av Hanna Andersson någon minut efter Eskilstunas ledningsmål så det darrade på flera plan.

Speakern förstörde Kristianstads plan

– Vi hade bestämt att inte från bänken tala om hur det stod i matcherna. Men de har en speaker som talade om exakt hur det gick och det gjorde inte saken enklare, många spelare var nervösa och det var en väldigt svårspelad match, fortsätter Gunnarsdottir och blir stormad av lyckliga spelare.

Spelarna i Eskilstuna hade länge fått stå och vänta in slutresultatet i Norrbotten.

– Det var skönt att vinna här i dag efter den dåliga prestationen förra helgen (föll hemma mot jumbon Växjö). Vi vet vad som krävs när det blir Champions League nästa år, säger KDFF:s Anna Welin och pekar på erfarenheten från tidigare under året.

Kristianstad verkade ha kört fast i andra halvlek när Amanda Edgren höll sig framme nära målet och sparkade in 2-1. Det såg ut att vara offside men en Piteåspelare hade dröjt sig kvar nere vid kortlinjen och upphävde offsiden i mitten av andra halvlek.

– Vi pressade dem ända in och visade att de inte kunde komma hit och ta tre poäng hur som helst, säger Piteås Fanny Andersson.

Inför dagens sista omgång hade förutom KDFF och Eskilstuna även Vittsjö och Kif Örebro en teoretisk chans att nå CL-kvalplatsen.

OBOS Damallsvenskan

Piteå IF logo

Piteå IF

1 - 2

Kristianstads DFF logo

Kristianstads DFF

LF Arena, Piteå
Publik: 339
Domare: Sara Wiinikka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.