Kritiken mot City-domen växer

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Manchester Citys hävda Europaspel-avstängning växer. Tottenhamtränaren José Mourinho slår hårt mot beslutet.

– Det här är slutet för financial fair play. Det är bättre att öppna cirkusdörrarna nu, säger Tottenham-tränaren på en presskonferens.

Att idrottens skiljedomstol (Cas) gått på Manchester Citys linje och mildrat domen mot klubben, som nu tillåts att spela Champions League, har gett stort eko över fotbollseuropa.

Förutom att fortsatt få mäta sina krafter i Europas bästa klubblagsturnering fick ”The Citizens” sitt bötesbelopp reducerat bötesbelopp till motsvarande 100 miljoner kronor.

Beslutet får José Mourinho att rasa.

”Skamligt”

– Jag vet inte om City är skyldiga eller inte, men oavsett så är det ett skamligt beslut. Är du inte skyldig så straffas du inte. Och omvänt; är du skyldig så borde du straffas, beslutet är en katastrof, säger den 57-årige portugisen.

Liverpooltränaren Jürgen Klopp är också han kritisk till domen från Idrottens skiljedomstol, Cas, även om han medger att Citys Europaspel gynnar hans Liverpool på den inhemska fotbollscenen.

Blandade känslor

– Jag är glad över att City kan spela i Champions League nästa år. För med tanke på ligan så kan jag inte se hur vi eller något annat lag skulle ha en chans mot City om de fick spela tio-tolv matcher mindre och vila sina spelare, säger Klopp och fortsätter:

– Bortsett från det så tycker jag inte att det var en bra dag för fotbollen igår (när beslutet kom red.anm), för att vara ärlig. FFP (Financial fair play) är en bra idé som finns till för att skydda lagen och konkurrensen, så att ingen överspenderar och så att man ser till att pengarna som spenderas kommer från rätt källor, fortsätter han.

Klipp: ”Klopp: En mörk dag för fotbollen”

Manchester City har fortfarande chansen att vinna sin första Europa-titel i klubbens historia den här säsongen.

Den 7 augusti väntar retuermötet i åttondelsfinalen mot Real Madrid där City har en 2-1-ledning att försvara från första mötet på Santiago Bernabeu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.