Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Belgien är utslaget efter flera jättemissar av Romelu Lukaku. Foto: SVT

Belgien sumpade jättelägen – utslaget av Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

Världstvåan Belgien fick bara 0-0 mot vice världsmästarna Kroatien och är utslaget ur VM redan i gruppspelet. I slutminuterna brände Belgien flera jättelägen att vinna matchen. 

– I dag kände vi att vi var redo och skapade många chanser. Vi kan inte ångra någonting med dagens prestation och vi kan lämna turneringen med högburet huvud, säger Belgiens förbundskapten Roberto Martinez i SVT:s sändning.

Kommer du att stanna kvar som Belgiens förbundakapten?

– Det är inte rätt ögonblick för en sådan fråga, sade Martinez kort för att en stund senare meddela att han avgår.

– Det var min sista match med landslaget, sade spanjoren som tog över Belgien 2016.

”Otroligt att han missar där”

I den sista ordinarie minuten fick Romelu Lukako den stora, stora chansen att ge Belgien ledningen och ett segerläge. Bollen spelades in från högersidan och Lukako skulle bara sätta den i mål men den studsade ifrån honom och målvakten Dominik Livakovic kunde ta hand om bollen.

De belgiska spelarna satt på planen med tomma blickar, vissa tröstades. Kroaterna firade stort.

Efter en timme gick en retur ut till den inbytte belgiske stjärnan Romelu Lukaku som drog bollen i den högra stolpens insida. Fansen till ”De röda jävlarna” på läktaren suckade av förtvivlan. 

Lång VAR-granskning

Efter en kvart blev det en lång VAR-granskning av en möjlig straffsituation för Kroatien, men en möjlig offside hade inträffat på Dejan Lovren. Andrej Kramaric var dessutom i en tydligare offside men han var en bit bort från bollbanan.

Luka Modric slog en frispark som senare mynnade ut i en utdömd straffspark för Kroatien, Kramaric föll lätt i en duell med Yannick Carrasco. Modric hade gått fram till straffpunkten för att slå den. Men domaren hade kontakt med VAR-rummet och sprang ut och tittade på tv-bilder.

Efter tre minuter tog domaren Anthony Taylor bort straffen till Modrics upprördhet. Grafikbilderna visade på någon millimeters offside för Louvren om man dragit strecket rätt på axeln, till och med svår att se på de framtagna bilderna.

– När det är så komplicerat och så svårt och vi pratar om millimetrar så spela på. Någonstans har vi tappat syftet med vad fotboll är, det är inte digitalt med ettor och nollor. Den här regeln skulle förenkla men det blev tvärtom, säger ex-Fifa-domaren Jonas Eriksson med hetta.

Marocko vann mot Kanada med 2-1 och vann grupp F.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.