Kroatiska fans firar finalplatsen. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Du ser nunnor i rutiga matchtröjor”

Uppdaterad
Publicerad

”Det är det absolut största som hänt landet”. Det säger Diana Vukusic, ordförande i Kroatiska riksförbundet, som tror att framgångarna i fotbolls-VM kommer gynna hela det Kroatiska samhället.

På söndag spelar Kroatien sin första VM-final någonsin efter semifinalsegern över England.

– Det skapar en enighet och glädje, speciellt ett eventuellt guldfirande. En tro om att det går om man vill.

Diana Vukusic är född och uppvuxen i Sverige, med föräldrar som flydde från forna Jugoslavien. Intresset för Kroatien är enormt och att hon hängt med i vad som händer i landet under VM är en underdrift.

– När du ser nunnor och lärare i rutiga matchtröjor och prästen pratar om fotboll ur ett religiöst perspektiv på söndagsmässan... Då förstår man att det genomsyrat samhället, säger Kroatiska riksförbundets ordförande.

Diana Vukusic, ordförande i Kroatiska riksförbundet. Foto: Privat

Kan framgången medföra någon form av samhällelig effekt?

– Jag tror att effekterna kommer hålla i sig. Det handlar om att återfå ett självförtroende, stärka självkänslan.

”Ekonomin är dålig – man behöver återfå tron”

– Det kommer inte lösa motsättningar och ekonomiska problem, men det kommer fungera som en vitamininjektion som bara kan vara positivt för ett land, fortsätter hon och utvecklar:

– Ekonomin är dålig, många välutbildade väljer att lämna landet i en tro att gräset är grönare på andra sidan. Man behöver återfå tron på landet.

Halva befolkningen såg kvartsfinalen

Som ordförande i Kroatiska riksförbundet sedan 2001 har hon skaffat goda socioekonomiska kunskaper – och historiska.

– Kroatien har haft en tuff väg till självständighet, särskilt med tanke på det blodiga angreppskriget när man skulle frigöra sig från Jugoslavien.

Har du någon uppgift om tittarsiffrorna i Kroatien?

– På Rysslandsmatchen var det 1,9 miljoner och på Englandsmatchen 1,8. Så nästan halva befolkningen, sen tittar många tillsammans också så det är ju fler än så.

Kroatien firar finalavencemanget med familj och fans. Foto: TT Nyhetsbyrån

Förbundskapten Dalic tillför nödvändig ödmjukhet

Diana Vukusic tillskriver Kroatiens nye förbundskapten stor del av äran.

– Zlatko Dalic kom in jättesent, inför playoff, och har skapat den där teamkänslan. Han har tillfört en ödmjukhet som inte funnits tidigare.

Till sist: Hur går det och vem avgör?

Kroatien vill det här mer än Frankrike så det blir seger så klart. Jag känner att dramamässigt hade det varit fantastiskt för Modric som lagkapten och med tanke på hans ålder (32).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.