Norges förbundskapten Lars Lagerbäck. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lagerbäck öppnar för att göra ”en England”

Publicerad

Uefa har bestämt att Rumäniens match mot Norge ska spelas utan publik – men 30 000 barn får komma in på arenan. Ett konstigt beslut tycker Norges förbundskapten Lars Lagerbäck, som nu öppnar för att göra ”en England”.
– Ett väldigt konstigt beslut när man vill markera mot rasism, säger Lagerbäck.

Det engelska landslaget har tidigare öppnat för att kliva av planen om spelarna utsätts för rasism under EM-kvalmatchen mot Bulgarien.

När Norge möter Rumänien på bortaplan på tisdagen öppnar Lars Lagerbäck för att göra samma sak. Rumänien har tidigare dömts att spela utan publik mot Norge, då hemmafansen skrikit rasistiska tillmälen i matcherna mot både Spanien och Malta. Men i dag kom beskedet att Uefa tillåter att 30 000 barn får komma in på arenan.

– Det här är de regler som Uefa har. Jag har full respekt för att de bjuder in barn, men det är ett väldigt konstigt beslut när man vill markera mot rasism, säger Lagerbäck på Norges presskonferens inför matchen.

– Vi har en del spelare med utländsk bakgrund och detta är något som bekymrar oss. Jag vet inte hur jag kommer att reagera om något liknande händer i morgon. Jag hoppas att publiken respekterar alla, om inte måste vi fatta ett beslut som kanske liknar det som andra lag har diskuterat, säger Lagerbäck.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s expert Daniel Nannskog berättar om sina upplevelser av rasism under fotbollskarriären. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer