Foto: Bildbyrån

Lagerbäcks Norge-succé – bäst på 89 år: ”Vi är inte nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

En förlust på hela året och gruppseger i Nations League.

Med Lars Lagerbäck vid rodret har Norge gjort sitt bästa landslagsår – sedan 1929.

– Vi är inte nöjda här utan vi vill ta ytterligare steg, säger Lagerbäck till SVT Sport.

När Lars Lagerbäck tog över det norska fotbollslandslaget i början av 2017 rådde det krisstämning i laget. Norge låg näst sist i sin VM-kvalgrupp, endast före San Marino, och kritiken haglade i de norska medierna.

Trots ett tufft första år summerar han snart två år på posten med att ha vunnit sin Nations League-grupp, förlorat en match på hela 2018 och hyllats stort av de norska landslagsspelarna.

– Det var länge sedan vi hade det så här bra i landslaget, sade AIK-spelaren Tarik Elyounoussi till norska VG efter 2–0-segern mot Cypern i måndags.

Lagerbäck: ”Inga hemligheter”

Resultaten verkar vara en regel snarare än ett undantag för svensken, som nyligen kommer från en liknande historia med Island. Så vad är hemligheten?

– Det finns inga hemligheter egentligen, utan det är bara att försöka jobba så bra man kan, organisera så mycket som möjligt och få med sig alla spelare så brukar det ge hyfsade resultat. Får man hålla på ett tag och jobba in det sätt man vill spela på så tar det några månader innan det sitter med ett landslag, berättar Lagerbäck för SVT Sport.

– Får du till ett lag där alla jobbar för varandra så lägger det grunden för att nå bra resultat, det gäller alla lag, även de som är individuellt starkare eller svagare än Norge.

Siktar mot EM

Årets vinstprocent på 80 procent uppges vara det högsta sedan år 1929.

– Rekorden är ju indirekt viktiga, det betyder ju att man nått bra resultat och det är ju därför man håller på med elitfotboll. Nu har vi lagt en grund som vi kan jobba vidare på, sedan hoppas vi att vi kan ta ytterligare ett steg i våra prestationer, säger han.

Med tanke på Lagerbäcks Islandssuccé, där han tog laget till sitt första EM och slog ut England i åttondelsfinalen, börjar nu ögonen öppnas för det norska landslaget.

– Målet är att gå till EM, längre än så tänker jag inte. Nu ska vi se lottningen i december, sedan blir det fokus på det ordinarie kvalet. Men det var oerhört viktigt att vinna Nations League-gruppen, dels för att komma upp på en högre nivå, dels för att få en extra chans om man inte skulle klara av det ordinarie kvalet. Men vi kan inte vara nöjda här utan vi måste ta ytterligare steg.

Norges resultat 2018:

18 mars: Norge–Australien 4–1

16 mars: Albanien–Norge 0–1

2 juni: Island–Norge 2–3

6 juni: Norge–Panama 1–0

6 sept: Norge–Cypern 2–0

9 sept: Bulgarien–Norge 1–0

13 okt: Norge–Slovenien 1–0

16 okt: Norge–Bulgarien 1–0

16 nov: Slovenien–Norge 1–1

19 nov: Cypern–Norge 0–2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.