Förbundskapten Håkan Ericson myser på träning. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vill se dominant Sverige: ”Vill kontrollera matcher”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll inleds U21-EM, och Sverige ställs mot en tuff motståndare direkt: England. Passningsspelet ska bädda för en Blågul seger.

– Vi vill kontrollera matcher, säger assisterande förbundskaptenen Andreas Pettersson till SVT Sport.

Sverige kommer till U21-EM i Polen som regerande mästare, efter succén i Tjeckien förrförra sommaren. Sverige stod som mästare efter straffsegern i finalen mot Portugal.

Nu är det dags igen, och Sverige kommer med ett nästan helt nytt lag sedan förra mästerskapet. Bara två spelare är kvar i truppen.

– Vi har varit noga från början med att det här är två olika lag. Den stora skillnaden är att vi försökt utveckla passningsspelet ännu mer. Vi försöker ha bollen i större utsträckning nu. vi vill verkligen kontrollera matcher, och passningsspelet har varit ett signum för det här laget, säger assisterande förbundskaptenen Andreas Pettersson.

England blir dock ingen lätt motståndare.

– Tufft. Det är ett lag med många kvalitéer, framför allt offensivt. De har snabba forwards, som vill in bakom vår backlinje, säger han.

Så avgörs U21-EM

U21-EM avgörs i Polen den 16–30 juni. Sverige är regerande mästare efter guldet i Tjeckien 2015.

Grupp A: Polen, Slovakien, Sverige, England.

Grupp B: Portugal, Serbien, Spanien, Makedonien.

Grupp C: Tyskland, Tjeckien, Danmark, Italien.

Gruppspelet avgörs den 16–24 juni. Gruppettorna och bästa tvåan går vidare till semifinalerna, som spelas den 27 juni. Finalen avgörs den 30 juni.

I kväll inleder Sverige EM-slutspelet mot England i Kielce. Sedan väntar värdnationen Polen på måndag och Slovakien på torsdag, båda i Lublin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.