Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kalmars lagkapten Amanda Persson: ”Kommer klubben finnas kvar?”

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har elva spelare lämnat damallsvenska jumbolaget IFK Kalmar som ett led i klubbens ekonomiska svårigheter.

– Någonstans har man ett hjärta för klubben och vill att vi ska vara i damallsvenskan. Det är bara surt att vi ligger så illa till, både ekonomiskt och i serien, säger lagkaptenen Amanda Persson till SVT Sport.

Amanda Persson gör sin fjärde säsong i Kalmartröjan och är en av de fyra ordinarie startspelare som stannat kvar i föreningen.

– Vi hade möten med styrelsen innan vi gick på semester. Då fick vi ett hum om att spelare behöver lämna och då började det pratas i truppen såklart. Men jag trodde inte att såhär många skulle lämna, säger hon.

Att elva spelare lämnat är en utmaning på fler sätt än sportsligt.

– Det är jättetufft, man kommer varandra så nära. Jag har ju träffat dem oftare än min familj, säger Amanda Persson.

Flyttar upp flickspelare

För att kunna ställa upp med ett lag under damallsvenskans nio sista omgångar flyttar nio spelade från F19-laget upp i A-truppen.

– Fysiskt sett är det en enorm skillnad, men jag tror att den största utmaningen kommer bli den mentala biten. Jag har svårt att tro att många tror att vi kommer ta poäng, att vi kommer göra mål. Det är mycket möjligt att det blir så, säger Zlatko Lolic tidigare F19-tränare, numera ansvarig för elitlaget i IFK Kalmar.

IFK Kalmar har varit under ekonomisk press en längre tid. I våras tog en ny styrelse över och har sedan dess arbetat för att få föreningen på rätt köl. Att ett antal spelare motsvarande en hel startelva lämnat föreningen är en av anledningarna till att klubbens ekonomi ser bättre ut.

– Situationen är kontrollerad men inte bra, förklarar föreningens ordförande Henrik Rosvall.

Satsar på Elitettan

Nästan inget talar för en fortsättning i damallsvenskan för Kalmar. Klubben hoppas kunna starta om i elitettan nästa säsong med spelare från de egna leden.

– Vi har ju material så vi tänker att vi kan spela i elitettan nästa år och det får vi inte göra om vi drar oss ur damallsvenskan. Då skulle vi få börja om helt från början och det tycker vi inte är bra för de spelarna som kommer underifrån, säger Henrik Rosvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.