Göteborgs lagläkare Matilda Lundblad. Foto: Bildbyrån

Lagläkaren: Öka de medicinska kraven i damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Hela tolv spelare skadade främre korsband de fem första omgångarna i damallsvenskan.

Nu vill Göteborgs lagläkare Matilda Lundblad se hårdare krav.

– Jag hoppas på ett tillägg i de medicinska kraven på damsidan, säger hon till SVT Sport.

Flera damallsvenska klubbar brottas med skadeproblem. I Göteborg är Stina Blackstenius borta från spel på grund av en bristning i en sena i baksidan av låret. I Kristianstad finns Moa Olsson och Elise Kellond-Knight, korsbandsskadade, på skadelistan liksom Mia Carlsson som brutit benet.

Faktum är att hela tolv spelare skadade främre korsbandet under de fem första omgångarna i damallsvenskan.

– Vi har absolut sett en trend med en rejäl ökning av främre korsbandsskador under första delen av damallsvenskan jämfört med tidigare säsonger, säger Göteborgs lagläkare Matilda Lundblad till SVT Sport.

Lundblad berättar att hon också upplever att överbelastningsskadorna blivit fler i jämförelse med tidigare år. En förklaring till det kan vara det komprimerade spelschemat på grund av pandemin.

– Just överbelastningarna som vi har sett tror jag har ett starkt samband med det. När det gäller knäskadorna så får vi titta på det i efterhand, säger Lundblad.

Positivt att diskussionen aktualiseras

Lundblad sitter även med i den medicinska kommittén för Svenska Fotbollförbundet. Där pågår just nu en diskussion om hur förbundet kan bidra till att stärka de medicinska teamen i damallsvenskan

– Det positiva med det här är att diskussionen aktualiseras och jag skulle gärna se att man skärper till de här elitlicenskraven, säger Lundblad och fortsätter:

– Då blir det en tvingande aktion att man måste ha den och den kompetensen på plats för att kunna bedriva träningen och jag hoppas att det till nästa säsong kan bli något typ av tillägg i de medicinska kraven på just damsidan.

Mia Carlsson upplever att klubbarna har olika förutsättningar när det gäller medicinskt team.

– Vissa klubbar har sjukgymnast en gång i veckan och andra har tillgång till det varje dag. Jag tycker att det ska finnas ett minimikrav och att det inte ska spela någon roll i vilken klubb du spelar, säger hon.

KLIPP: Här skadar sig Stina Blackstenius i seriefinalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.