Eniola Aluko lämnar Juventus. Foto: TT/Bildbyrån

Stjärnan bryter kontraktet – trött på vardagsrasismen: ”Finns en gräns”

Uppdaterad
Publicerad

Eniola Aluko kom till Juventus för ett och halvt år sedan. Sedan dess har hon hunnit vinna ligan, cupen och skytteligan. Men nu förklarar Aluko att hon lämnar klubben, med ett halvår kvar på kontraktet.

– Jag har tröttnat på att gå in i en butik där ägaren förväntar sig att jag ska råna stället, skriver hon i The Guardian.

Italienska damligan har växt kraftigt sedan förra säsongen. Med en rejäl satsning på damfotbollen från de klassiska storklubbarna har ligan lyckats locka många internationella spelare och fått en högre status.

Juventus är en av klubbarna som storsatsat. Inför förra säsongen plockade Turinklubben in engelska landslagsanfallaren Eniola Aluko från Chelsea. Trots en otroligt framgångsrik förstasäsong i Juventus med ligatitel, cuptitel och en skytteligatitel så väljer nu Aluko att lämna klubben med ett halvår kvar på kontraktet.

– Det senaste halvåret har varit väldigt svårt. Ibland känns det som Turin är ett par decennier bakom vad det gäller öppenhet mot den generella öppenheten mot olika typer av människor, skriver Eniola Aluko i en text i engelska The Guardian.

”Det finns problem i Italien och italiensk fotboll”

I Juventus är Eniola Aluko lagkamrat med svenska landslagsbacken Linda Sembrant. Under förra året spelade även Petronella Ekroth i klubben men lämnade efter att hon känt sig censurerad av klubben. Eni Aluko skriver i sin text att hon aldrig upplevt någon rasism på arenorna runt om i Italien men att möten i livet utanför fotbollen har varit fyllda av fördomsfullhet.

– Jag har tröttnat på att gå in i en butik där ägaren förväntar sig att jag ska råna stället. Det finns en gräns för hur många gånger du kan landa på flygplatsen i Turin och narkotikahundarna behandlar dig som om du är Pablo Escobar, skriver Aluko.

Aluko menar att Italien måste ta tag i problemen med rasism i den inhemska ligan och samhället för att fortsätta kunna locka spelare från övriga Europa och världen.

– Det finns problem i Italien och den italienska ligan och synen på problemen är det som gör mig riktigt oroad. Från ägare och supportrar i herrligan som verkar se det som en del av supporterkulturen.

Alukos sista match med Turin-klubben blir rivalmötet mot förra årets ligatvåa Fiorentina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.