De svenska spelarna tränar inför EM-kvalet mot Ungern och Island. Foto: Bildbyrån

Landslaget vill knäböja: ”Viktigt för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslandslaget vill sluta upp bakom ”Black Lives Matter”-rörelsen. Inför EM-kvalet mot Ungern planerar man att gå ner på knä mot rasism.

– Alla människor ska behandlas lika, och det vill vi vara tydliga med som landslag, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

Det danska damlandslaget i fotboll gick häromdagen ut och berättade att man tänker knäböja inför lagets två kommande EM-kvalmatcher.

Sverige vill göra detsamma i samband med kvalmatcherna mot Ungern på torsdag och mot Island nästa tisdag.

Damlandslaget i fotboll

Växande rörelse

– Ja, det är på tapeten, men det har inte blivit något bestämt än. Jag vet inte hur snacket har gått, men vi får väl mer information senare i dag. Det är så klart något som vi som lag skulle stå bakom att göra, säger lagkaptenen Caroline Seger.

”Black Lives Matter”-rörelsen har vuxit sig allt större under året, och tog särskild fart efter den 25 maj, då 46-årige George Floyd, en svart man i Minneapolis, USA, dog i samband med ett polisingripande. Floyd var obeväpnad när han greps, och dog efter att en polisman satt med knäet mot hans nacke i närmare nio minuter.

Idrottsstjärnor tar ställning

Protesterna mot polisbrutalitet och rasism har spridit sig långt utanför USA:s gränser och även in på idrottsarenorna. Tennisstjärnan och nyblivna US Open-mästaren Naomi Osaka och formel 1-världsmästaren Lewis Hamilton är bara två av alla som har tagit ställning, och nu vill det svenska fotbollslandslaget alltså göra detsamma.

– Det är så klart otroligt viktigt. Vi är ett landslag som har de värderingarna och vill stå bakom en sådan stor sak som är otroligt viktig. Alla människor ska behandlas lika, och det vill vi vara tydliga med som landslag. Det är viktigt för oss, säger Caroline Seger.

EM-kvalmatchen mot Ungern på Gamla Ullevi i Göteborg har avspark klockan 18.45 på torsdag.

SE OCKSÅ: Magdalena Eriksson: ”Ingen självklarhet – Ungern har börjat närma sig” (15 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet