Foto: BILDBYRÅN

Landslagsspelare anklagas för att ha skickat penisbilder

Uppdaterad
Publicerad

Spelare i det svenska herrlandslaget i fotboll anklagas för att ha skickat oönskade bilder på sina kön till kvinnliga anställda inom fotbollförbundet. Gunilla Axen – tidigare aktiv inom förbundet under 17 års tid – uppger i en intervju med Aftonbladet att det hände tre gånger. – Ordföranden och styrelsen blev inkopplade, men det blev nertystat, säger Axén till tidningen.

Efter den egna spelarkarriären inledde Gunilla Axén en karriär inom det svenska fotbollförbundet. Nu berättar hon för Aftonbladet om hur hon under perioden som utvecklingschef mellan 2003 och 2010 fick bilder skickade till sig där spelare i landslaget visade upp sina kön.

– Det hände tre gånger. Det var tre spelare, mycket kända, jätteduktiga och respektabla män som har familjer. Det kunde komma en hälsning typ ”godmorgon” och så en penisbild, säger hon till tidningen.

”Skickade till väldigt många”

Axén vill inte peka ut spelarna med namn och gjorde aldrig någon anmälan. Enligt henne ska även tre andra kvinnor inom förbundet fått ta emot liknande bilder.

– Det var en person som skickade till väldigt många, vid lite olika tillfällen. Jag försökte driva frågan, men de andra backade, vågade inte ställa upp som vittnesbörd. Ordföranden och styrelsen blev inkopplade, men det blev nertystat, säger Gunilla Axén till Aftonbladet.

Axén berättar att hon av dåvarande förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell blivit tillsagd att vara ”försiktig”. Även dåvarande säkerhetschefen Anders Sigurdsson ska ha rekommenderat Axén att inte gå vidare med ärendet om hon inte fick med sig de andra kvinnorna.

– Jag har inga kommentarer till sådant som hänt så långt tillbaka, säger förbundets nuvarande vice ordförande Susanne Erlandsson till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer