Larsson lämnade boet – och blev historisk

Publicerad

Hon väntade länge. Men till slut bestämde sig Mimmi Larsson för att lämna tryggheten hemma i de värmländska skogarna – för topplaget i damallsvenskan, Eskilstuna United. Förra veckan frälste hon laget med 1-0 mot Glasgow i klubbens första Champions League-match. ”När jag ser tillbaka på det kommer jag nog förstå att det var ganska stort”, säger Mimmi Larsson till SVT Sport.

22-åriga Mimmi Larsson har trots sin ringa ålder länge varit en aktad målskytt i Elitettan. 20 mål säsongen 2014 säger det mesta. ”När ska hon lämna lilla Mallbacken?” frågade sig de flesta.

– Jag älskar laget så mycket så helst av allt hade jag velat ta med hela laget och flytta det till ett annat ställe, en annan miljö. Men jag tror att det hade varit bra för mig att testa en ny miljö och ta ett steg till i utvecklingen, sade Mimmi Larsson för två år sedan.

Läs mer: Uniteds historiska seger i Champions League

Svårt att etablera sig

Hon var den där spelaren som med en herrrans massa mål fixade upp laget till högsta divisionen, för att sedan behöva göra det en gång till en säsong senare. En produkt som var för bra för Elitettan – men som aldrig riktigt lyckades att etablera sig i damallsvenskan.

I den lilla byn i Värmland bor omkring 200 människor. Mot alla odds lever fotboll på Strandvallen kvar, med ett lag som dansar mellan två serier – och som Mimmi Larsson till sist skulle lämna inför årets säsong.

Stor matchhjälte

Flyttlasset gick till Eskilstuna och fjolårstvåan Eskilstuna United – där det blev omedelbar succé. Två mål i premiären mot Djurgården.

Vilket har följts upp av ytterligare åtta i damallsvenskan. Men det stora genombrottet skulle komma förra torsdagen, då värmlänningen nickade in 1-0 till Eskilstuna United i debuten i Champions League.

På plats i Skottland: Så laddar United för returen

Och nu har svenskorna ett gyllene läge inför returen i Glasgow i kväll.

– Vi har ett bra utgångsläge. Vi vann första halvleken, kan man säga. Och vi släppte inte in något mål. Så jag tror att vi har bra chanser i Glasgow, säger Mål-Mimmi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer