Under dagen besökte Lazios ordförande ClaudioLotito Roms synagoga och lade ner en krans från klubben för att visa solidaritet. Foto: TT.

Lazio tar med egna fansen till Auschwitz

Uppdaterad
Publicerad

Laziofansen satte upp klistermärken på Anne Frank i Romas matchtröja för att förolämpa rivalens supportrar.

Nu agerar Claudio Lotito. Serie A-lagets ordförande säger att klubben årligen kommer att ta med 200 fans till koncentrationslägret Auschwitz.

– De flesta av våra fans står bakom klubben i kampen mot antisemitism. Från ledningens sida vill vi slå fast att ingen ska missbruka Lazio på detta sätt, säger han.

Klistermärken hittades på Olympiastadion i Rom, som båda klubbarna har som hemmaarena, efter Lazios 3–0-seger mot Cagliari i söndags.

Lotito är inte den ende som har reagerat på helgens händelse i den italienska fotbollen.

Anne Franks dagbok ska läsas vid ligans matcher i helgen

Premiärminister Paolo Gentiloni förkastar agerandet och kallar det för oacceptabelt. Det Italienska fotbollsförbundet har beslutat att delar av Anne Franks dagbok ska läsas vid samtliga av ligans matcher i helgen för att fördöma Laziofansen antisemitiska agerande. Dessutom ska samtliga matcher i Serie A, Serie B och Serie C samt amatör- och juniormatcher inledas med en tyst minut.

Under dagen besökte Lotito Roms synagoga och lade ner en krans från klubben för att visa solidaritet.

Fakta Auschwitz 1940-45:

Auschwitz-Birkenau var ett kombinerat koncentrations- och förintelseläger, som bestod av tre stora lägerkomplex samt ett fyrtiotal satellitläger. Det var det största och mest brutala nazityska lägret under Andra världskriget.

Totalt deporterades omkring 1,3 miljoner människor till Auschwitz-Birkenau, varav 1,1 miljoner räknades som judar av nazisterna. Omkring en miljon av dessa människor mördades i lägret. De flesta av dem i gaskamrarna. Därutöver mördades även många andra i lägret. Av dessa var omkring 75 000 polacker, 21 000 romer, 15 000 sovjetiska krigsfångar och 15 000 fångar av andra nationaliteter.

Lägret befriades av sovjetiska trupper 27 januari 1945. Då hade lägret tömts och endast 7 500 sjuka och för svaga fångar hade lämnats kvar. Det datumet är nu ”Förintelsens minnesdag”.

Källa: Levande historia

Anne Frank dog 15 år gammal i koncentrationslägret Bergen-Belsen i mars 1945 efter att ha suttit i Auschwitz en kort tid hösten 1944. Hon skrev under tiden som gömd i Amsterdam juni 1942 till augusti 1944 en dagbok som fadern Otto Frank mottog efter kriget efter att den hittats i familjens lägenhet. Den publicerades första gången 1947 och har filmatiserats flera gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.