Lika lön för norska damer och herrar

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark strejkade damlandslaget i fotboll för att få igenom sina ersättningskrav gentemot förbundet.

I Norge är det inte aktuellt med några stridsåtgärder. Från och med 2018 kommer damerna att ha lika bra betalt som herrarna under landslagssamlingar – detta sedan herrlandslaget avstått en del av sin pott.

– Detta är väldigt goda nyheter. Bättre (ekonomiska) ramar gör det enklare för fler spelare att träna mer och fokusera på fotboll i vardagen, säger landslagsspelaren Ingrid Moe Wold.

Initiativet kom från Norska fotbollsförbundet NFF och spelarföreningen Niso. För herrarna var ”ersättningsbidraget” en självklarhet.

– Damerna är lika viktiga som vi. Vi är i grunden väldigt privilegierade jämfört med damerna och det var inte svårt att säga ja när frågan från Niso och NFF kom. Vi spelar ändå inte i landslaget för pengarnas skull, säger herrkaptenen Stefan Johansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.